40. İstanbul Film Festivali Başlıyor
İstanbul Film Festivali bu yıl 1 Nisan’da çevrimiçi olarak başlayacak.
Bu y ıl 40. kez düzenlenecek festivalin gösterimleri Mayıs ve Haziran aylarında sinema salonlarında ve açık hava sinemasında da gerçekleştirilecek. Festivalin ulusal yarışmaları 20-29 Mayıs, Uluslararası Yarışma ise 18-29 Haziran’da yapılacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilk kez 1982 yılında bir sinema haftası olarak düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl 40. yaşını kutluyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 40. İstanbul Film Festivali, 1 Nisan–29 Haziran tarihlerinde izleyicisiyle buluşuyor. Festival bu yıl pandemi şartlarını da gözeterek Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına yayılıyor.
İstanbul Film Festivali, 1 Nisan’da festivalin çevrimiçi gösterim platformu filmonline.iksv.org’da başlayacak. Nisan ve Mayıs ayları boyunca her perşembe, cuma, cumartesi ve pazar günü yeni filmler gösterime girecek. Festivalin Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması 20-29 Mayıs’ta çevrimiçi ve pandemi koşullarına bağlı olarak sinema salonlarında gerçekleştirilecek. Festivalin Uluslararası Yarışma ile Galalar bölümlerindeki filmler, Haziran ayında hem açık hava mekânlarda hem de sinema salonlarıyla çevrimiçi platformda festival takipçileri ile buluşacak.
Festival gösterimlerine kısıtlama ve uygulamaların elverdiği durumda yurtiçinden ve yurtdışından konuk yönetmen ve oyuncuların katılımı da planlanıyor.
40. İstanbul Film Festivali sırasında düzenlenen Köprüde Buluşmalar, pandemi sebebiyle çevrimiçi olarak 2-9 Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleşecek.
TRT’nin katkılarıyla düzenlenen Köprüde Buluşmalar, Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri, uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturmaya devam ediyor.
Türkiye’den ve komşu ülkelerden 17 uzun metraj ve 4 belgesel film projesinin, 5 dizi projesinin ve post-prodüksiyonu devam eden 5’i belgesel ve 2’si uzun metraj olmak üzere 7 filmin sunumları Köprüde Buluşmalar’da çevrimiçi ortamlarda yapılacak.
Post-prodüksiyon aşamasındaki uzun metraj kurmaca filmlerin ve belgesellerin uluslararası sunumlarının yapılacağı Work in Progress’e seçilen filmler belirlendi. Köprüde Buluşmalar seçici kurulu tarafından değerlendirilen Türkiye’den 5 uzun metraj film ve 2 belgesel Work in Progress’te uluslararası sunumlarını yaparken filmlerini tamamlamak için destek arayacak.
Köprüde Buluşmalar Work in Progress bölümünde bu yıl TRT ortak yapımı Kar ve Ayı projesi ile 2019 yılında 12 Punto TRT Senaryo Günleri Ön Alım Ödülü kazanan Turna Misali projeleri bulunuyor.
- Kar ve Ayı (yön. Selcen Ergun, yap. Nefes Polat, Selcen Ergun)
- Turna Misali (yön. İffet Eren Danışman Boz, yap. Eyüp Boz, İffet Eren Danışman Boz)
- Bakmalar Denizi (yön. Canan Yarar, Mahir Kalaylıoğlu, yap. Sipan Aslan)
- Eat Your Catfish (yön. ve yap. Senem Tüzen, Adam Isenberg, Noah Amir Arjomand)
- Halime (yön. ve yap. Morteza Atabaki)
- Hatıraların Gölgesinde (yön. Şafak Şahin yap. Şafak Şahin, Emek Yıldırım Şahin)
- Unutma Biçimleri (yön. Burak Çevik yap. Selman Nacar, Burak Çevik)
Atölye sonunda uluslararası jüri, ödül almaya hak kazanan filmleri belirleyecek. Bu yıl ilk kez adımları atılan iş birlikleri ile atölyelere katılan sinemacılara destek olmak amacıyla yeni ödüller sahiplerini bulacak.
Work in Progress Türkiye Ödülleri
- 30.000 TL Anadolu Efes Ödülü
- Cine Chromatix Post-Prodüksiyon Ödülü
- Başka Sinema Ödülü
- Daire Creative Görsel Tasarım Ödülü
- mute.istanbul Foley Ödülü
- Fragman House Ödülü
Atölyeye seçilen filmler 7-8-9 Nisan’da yalnızca uluslararası profesyonellere (dağıtımcılar, festival veya fon yöneticileri, medya temsilcileri) açık gösterimler yapılacak.
Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi, Köprüde Buluşma: Diziler ve Work in Progress atölyelerinde Türkiye’den ve komşu ülkelerden uzun metraj kurmaca ve belgesel projeleri ile post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerin sunumları uluslararası sinema profesyonellerine yapılacak.
Başvurular danışma ve okuma kurulu tarafından değerlendirildi ve atölyeye katılacak 14 kurmaca ile 4 belgesel film projesi belirlendi. Projelerin uluslararası sunumları 7-8-9 Nisan tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.
Locarno Film Festivali’nde ilk filmi Nebula’nın açılışını yapan Tarık Aktaş, 2020’de 12 Punto TRT Senaryo Günleri Ön Alım Ödülü kazanan projesi Geceden Fecre Kadar, ile Film Geliştirme Atölyesi’ne katılıyor.
Geçtiğimiz yıl Work in Progress’de ilk uzun metraj filmi TRT ortak yapımı İki Şafak Arasında ile Anadolu Efes Ödülü’nü alan Selman Nacar ikinci uzun metraj film projesi Tereddüt Çizgisi’nin sunumu Film Geliştirme Atölyesi’nde yapılacak.
Film Geliştirme Atölyesi’ne seçilen projeler
- Geceden Fecre Kadar (yön. Tarık Aktaş, yap. Güneş Şekeroğlu)
- Aforoz (yön. Yılmaz Özdil, yap. Hewi Çınar )
- Altın Humması (yön. Yavuz Gözeller, yap. Hilal Şenel)
- Berna (yön. Sinan Kesova, yap. Alara Hamamcıoğlu, Arda Çiltepe)
- Bikechess (yön. Assel Aushakimova yap. Almagul Tleukhanova, Assel Aushakimova)
- Buradayım İyiyim (yön. Emine Emel Balcı, yap. Dilek Aydın)
- GingerEla (yön. Thanasis Neofotistos yap. Haris Papadopoulos)
- İstanbul’un Sesli Rüyaları (yön. Anıl Eraslan, yap. Kıvılcım Akay)
- Kara Orman (yön. Nazlı Elif Durlu, yap. Annamaria Aslanoğlu)
- Maya (yön. Tonia Mishiali, yap. Stelana Kliris, Tonia Mishiali)
- Perşembe Gecesi Çok Karanlık (yön. Onur Sefer, yap. Tilbe Cana İnan)
- Philax (yön. Ruken Tekeş, yap. Balam Bingül, Billur Arıkan)
- Pit (yön. Giorgi Chalauri yap. Giorgi Kobalia)
- Road to Tokyo (yön. Efe Öztezdoğan, yap. Aslıhan Altuğ, Haluk Koçak)
- Salyangozlar (yön. Gülten Taranç, yap. Serpil Altın)
- Sanki Her şey Biraz Felaket (yön. Umut Subaşı, yap. Cemre Erül)
- Şerife Tavşan (yön. Tareq Daoud, yap. Çiğdem Mater)
- Tereddüt Çizgisi (yön. Selman Nacar, yap. Burak Çevik, Diloy Gülün)
- The Chaos of Silence (yön., yap. Nino Shaburishvili)
- The Eagle of Barwaq (yön. Kiarash Anvari yap. Sadaf Foroughi)
- Tussifed (yön. Doğu Akal, yap. Kaan Ege)
Proje ekipleri mart ayında deneyimli uluslararası sinemacılar ve eğitmenlerle senaryo, prodüksiyon, sunum teknikleri, pazarlama ve sosyal medya çalışması yapacaklar.
Film Geliştirme Atölyesi ödüllerinin sahipleri uluslararası jüri ile yapılacak görüşmelerin ardından belirlenecek.
Film Geliştirme Atölyesi Ödülleri
- TRT Özel Ödülü – 50.000 TL
- Köprüde Buluşmalar Ödülü – 30.000 TL
- CNC Ödülü – 8000 Avro
- Melodika Ses Ödülü
- Postbıyık Ses Post-prodüksiyon Ödülü
- Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü
- Mattepost Post Prodüksiyon Ödülü
- Transilvania Pitch Stop Ödülü
- SE-YAP Ödülü