7. Boğaziçi Film Festivali’nde Proje Geliştirme Konuşuldu

Festival kapsamında 24 Ekim Perşembe günü, saat 13:00’de Feriye Sineması’nda Proje Geliştirmenin Yapısı ve İşlevi paneli gerçekleştirildi.

“Film marketlerine neden ihtiyaç vardır? Bir proje neden geliştirme platformlarına katılır? Platformların festival stratejilerine katkıları nelerdir?” gibi soruların cevaplarının arandığı etkinliğe konuşmacı olarak TRT Ortak ve Dış Yapımlar Müdürü Faruk Güven, KVIFF’den Hugo Rosak ve First Cut Lab’den Wim Vanacker katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Suzan Güverte üstlendi.

TRT Ortak ve Dış Yapımlar Müdürü Faruk “Türkiye’de film prodüksiyonu açısından birçok zorluk var. Bu zorluklarla baş etmeye çalışıyoruz. Bazı önemli unsurlar unutulabiliyor. Yönetmen ve prodüktörler hemen filmi bitirip festivallere göndermeye çalışıyorlar. Ancak proje geliştirme, senaryo geliştirme olmadığı için işe yaramıyor. Uluslararası festivallerin neleri aradığını, kriterlerini bilmiyorsunuz. Ne tip projeler destekleniyor bilmiyorsunuz. Bu yüzden biz senaryo günleri yapıyoruz.” dedi. Projeleri toplayıp uluslararası kriterlere uygun olup olmadığını incelediklerini belirten Güven, ardından bu alanlarda uzman olan uluslararası jüri üyelerine danıştıklarını belirtti.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Kurumsal İş Ortağı TRT, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı ve Kurumsal İletişim Ortağı Türk Medya’nın destekleriyle gerçekleşen 7. Boğaziçi Film Festivali aracılığıyla Ortak yapım ve film market süreçlerini uzman isimlerden dinleme şansını yakalayan sinemaseverler salonu tamamen doldurdu. İlk olarak kendini tanıtan Hugo Rosak, “Burada festivale yardımcı olmak, birlikte çalışmak, farklı tipte projelerde ve evrelerde geliştirme yapmak konusunda destek olmak benim için çok güzel. Biz burada olmak ve Ortadoğu Avrupa, Türkiye, Ortadoğu, Kıbrıs ve hatta Hırvatistan’a erişmek ve içerik oluşturmak amacındayız. Gelişme evresinde olan projelerle ilgileniyoruz.” dedi. Festival perspektifinden de bahseden Rosak; “Biz filme bitmemiş bir yol olarak bakıyoruz. Proje geliştirme bir nevi bir temel oluşturmakta. Ne kadar zaman harcandığı, senaryoyu nasıl geliştirdiğiniz, doğru yapımcıları nasıl aradığınız, nasıl ortak prodüksiyonu planladığınız gibi tüm bu adımlar bir araya geldiğinde ortaya bir ürün çıkıyor. Bu da festival adına heyecan verici bir şey. Çünkü bizim aradığımız şey bu. Farklı projeler arasında somut planlama konusunda ne kadar çaba gösterilmiş, ona bakıyoruz.” dedi. Ortak prodüksiyon forumlarının önemli olduğunu belirten Rosak, her platformda bulunulması gerektiğini söyledi.

En az 20 yönetmenle çalışmış olduğunu belirten Suzan Güverte film yapım sürecinde kendi deneyimlerinden yola çıkarak; “Herkes filmin hızlı bir şekilde yapılmasını istiyor. Hikayeyi bulduktan sonra hemen tamamlansın istiyor. Kaynakları bulsanız bile fikrin üzerine yeterince zaman harcanmamış olabiliyor. Proje geliştirmenin önemi burada ortaya çıkıyor.” dedi ve film projenizi birine anlatmak konusunda zorlanıyorsanız, proje üzerine daha fazla zaman geçirmeniz gerektiğini söyledi. Proje geliştirmenin yalnızca senaryo aşamasında kalmadığını belirten Güverte; “Kiminle nasıl yapıldığı, uluslararası olarak nasıl geliştirileceği, festivallere nasıl ulaştırılacağı gibi konuların da üzerine gidilmeli.” dedi.

First Cut Lab temsilcisi Wim Vanacker ise alandaki çalışmalarına değinerek; “Kurgu aşamasındaki birkaç uzun metrajlı film seçiyoruz. Daha sonra onlara kaba kurgu konusunda onlara danışmanlık yapıyoruz ve festival stratejileri konusunda destek veriyoruz. Aynı zamanda kısa film pazarı ve ortak prodüksiyon forumu çalışmalarımız var. Çünkü prodüksiyon geliştirme aşaması film yapımı için çok önemli.” dedi

0 cevaplar

Cevapla

Tartışmaya katılmak mı istiyorsun?
Katkıda bulunmaktan çekinmeyin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir