Yönetmen

Rithy Panh bir film yapımcısı, yazar ve yapımcıdır. Kamboçya’da dünyaya gelmiş ve Fransa’daki Institut des Hautes Études Cinematographiques’te (IDHEC) film yapımcılığı eğitimi almıştır. Çalışmaları öncelikle Kızıl Kmer rejiminin kendi memleketinde gerçekleştirdiği soykırıma odaklanmaktadır. Panh’ın ilk elden deneyime dayanan bu çalışmaları nadir ve çarpıcı bir etkiye sahiptir. 1994 yılında Cannes Festivali’nin Resmi Yarışması’na seçilen ‘The Rice People’ (Pirinç İnsanları); Yamagata Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde Robert ve Frances Flaherty Ödülü de dahil olmak üzere pek çok ödül kazanan ‘The Land of Wande- ring Souls’ (Gezgin Ruhlar Ülkesi) (2000); aralarında Albert Londres Ödülü’nün de bulunduğu, dünya çapında çok sayıda ödül alan ‘S21: The Khmer Rouge Death Machine’ (Kızıl Kmerler Ölüm Makinesi) (2004); ‘Paper Cannot Wrap Embers’ (Kağıt Korları Saramaz) (2007), ‘The Sea Wall’ (Deniz Duvarı) (2008) ve ‘Duch, Master of the Forges of Hell’ (Duch, Cehennemin Mimarı) (2012) de dahil olmak üzere, uluslararası platformlarda beğeni kazanan, çok sayıda filmin yönetmenliğini yapmıştır.

Panh, 2013 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Akademi Ödülü’ne aday gösterilen ve Cannes Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde Büyük Ödül kazanan ‘The Missing Picture (Kayıp Resim) filminin yönetmenliğini de yapmıştır. Daha sonra ‘France is our Mother Country’ (Fransa Ana Vatanımızdır) (2014), ‘Exile’ (Sürgün) (Cannes Film Festivali 2016),‘Graves Without a Name’ (İsimsiz Mezarlar) (Venedik, Telluride ve Toronto Film Festivalleri 2018) filmlerini yönetmiş olup yine yönetmenliğini yaptığı ‘Irradiated’ (Işınlanmış) (resmi yarışma) filmiyle 2020 Berlin Film Festivali’nde Belgesel Ödülü’nü kazanmıştır.

 2022 yılında ‘Everything Will Be OK’ (Her Şey Güzel Olacak) adlı filmi Berlin Film Festivalin’de Gümüş Ayı Ödülü’nü kazanmıştır. Rithy Panh, aynı zamanda Kamboçyalılar için profesyonel bir film eğitim programı olan CFC Film Laboratuvarı’nı da içeren bir endüstri geliştirme organizasyonu olan Kamboçya Film Komisyonu’nun baş kurucusudur.