• Açık, Öz Ve Yaratıcı Yazmak

Tüm iyi senaryolar bu üç kurala uyar: yazarken açık, öz ve yaratıcı olunmalıdır. Bu üç kuralı, aksiyon ve diyalog kısımları dahil, senaryonun tamamına uygulamak gerekmektedir.

Sahne Başlığını Yazarken;

Açık ol: Sahnenin nerede geçtiğini (İÇ – DIŞ) ve günü hangi saatinde gerçekleştiğini (GECE- GÜN) açıkça belirttiğinden emin ol.

Az ve Öz: Belirli bir mekanı tarif ederken bunu mümkün olduğunca az kelime kullanarak yapmaya çalış. Örneğin; İÇ – Terk Edilmiş Depo – Güvenlik Kabinesi – GECE

Yaratıcı ol: Açık ve öz yazmak sıkıcı yazmak zorunda olduğun anlamına gelmez. Sahne başlığını önemli ayrıntıları içerecek şekilde yazmalısın. Apartman Dairesi – İÇ/GECE yazacağına, Steve’in Bekar Evi – İÇ/SABAHA KARŞI yazabilirsin.

Aksiyon kısmını yazarken;

Açık ol: Duyulacak ve görülecek unsurların tamamına açık ve belirgin bir şekilde yer verdiğinden emin ol.

Az ve Öz: Sahneyi betimlerken mümkün olduğunca kısa bir şekilde sadece önemli olanı ortaya çıkartacak unsurlara yer vermelisin.

Yaratıcı Ol: Sıkıcılıktan kaçınmaya bak. Aksiyon kısmını özgün bir dille ifade etmeye çalış. Sahneyi yaz ama sahneyi açıklamaktan kaçın. Yoksa sayfa düzenini, kimsenin işine yaramayacak kelime ve cümlelerle dolmuş olur.

Diyalogları Yazarken;

Açık ol: Özellikle bir şeyi yorumlarken ya da izah ederken aktarılmak istenin açıkça verildiğinden emin olmalısın. Unutma ki, karakterler söyledikleriyle değil, tavırları ve eylemleri üzerinden oluşturulur. Ayrıca diyalogun etrafına kurulu olan mizansenin ve aksiyonun uyum içerisinde olması gerekir.

Az ve Öz: Diyalogları yazarken aşırı açıklayıcı ve uzun yazmaktan kesinlikle kaçının. Hatta karakterine mümkün olduğunca az diyalog yazmaya çalış. Eğer bir bakış ile ifade edebilecekleri bir şeyse asla kelimelere başvurma.

Yaratıcı ol: Artık ezberlemiş olmalısın. Açık, az ve öz yazmak asla sıkıcılık demek değildir. Özellikle diyalog konusunda asla sıkıcı olmayı göze alamazsın. Hatta mümkün olduğunca hatıralardan silinmeyecek diyaloglar peşinde koşmalısın. Karakterinizi özgün bir dili –lehçe, kelime haznesi, dil bilgisi, aksan vs.- olmalı. Senaryonda konuşan herkesin kendine has bir sesi olsun.