Senaryonu yazarken öyle bir an gelecek ki en sevdiğin kısımları atmak zorunda kalacaksın. Çok zor bir iş olsa da senaryo yazımının en hayati işlemlerinden biridir.
Senaristlik mesleğinde ‘Bebeklerinizi Öldürün!’ diye bir tabi vardır. Kulağa korkunç geliyor, değil mi? Bunun bebek katili olmakla ilgili olmadığını ve basit bir benzetmeden ibaret olduğunu tahmin ediyorsunuzdur.
Kısacası bebek ile kastedilen şey sizin fikirleriniz. Onları doğuran sizsiniz. Onların sizin yavrunzu gibidir. Kimi anlarda bu taze, yaratıcı ve eğlenceli fikirlerinizi atmak zorunda kalmak oldukça zor olabiliyor.
Size ‘Fikirlerinizi çöpe atın!’ deseydim bu aynı etkiyi uyandırmayacaktı değil mi? İşte o nedenle ‘Bebeklerinizi Öldürün!’ deniyor.
Bu konuda saldırgan olmalı ve öldürmekten korkmamalısınız. Asla acımamalısınız. Gerçekten de kalem kılıçtan üstünse, boş yere senaryonuzda yer işgal eden fikirleriniz üzerinde bu gücü kullanın. Bir şey sadece hoşunuza gidiyor diye senaryonuzda tutamazsınız.
Peki öldürüp öldürmemeniz gerektiğini nereden bileceksiniz? Bu oldukça zor bir sorudur ve bunu daha rahat cevaplayabilmek için %100 KURALI’na başvururuz.
Kuralımız basittir: senaryonda aldığın kararlardan her zaman yüzde yüz emin olmalısın.
Senaryo yazarken %99 asla yeterli değildir. Aldığınız kararın neredeyse doğru olduğunu düşünmeniz ya da %99 doğru yolda olduğunuzu bilmeniz sizin için yeterli olabilir. Ancak izleyicinin, hesaba katmadığınız o %1’lik ihtimalin üzerine düşünmesi tüm kararlarınızın sorgulanacağı ve inandırıcılığını yitireceği anlamına gelir.
Sen kendinden %100 emin değilsen, izleyicinin aktardıklarını inandırıcı bulacağını asla düşünme.
Buna rağmen fikirlerine karşı saldırılarında aceleci davranmamalısın. Bebeklerini öldürmeden önce, neden bu kararından emin olmadığını etraflıca oturup tartmalısın. Bu kararın işe yaraması için ne yapman gerektiğini sormalısın. Bu noktada karakter ve hikaye anketlerine başvurabilirsin. Karakterlerini sahne egzersizlerine uygulayabilirsin. Öykü konularını iyice araştırmalısın. Bak bakalım bu süre zarfında nelerle karşılaşacaksın. Ne yaparsan yap, gerçek bir cevap bul. Çünkü özenle büyüttüğün o bebeğin işe yarayacağını düşünmek tek başına yeterli bir neden değildir.
Ve unutma ki, senaryondaki bebekleri öldürüp sonra yeniden hikayene geri sokabilirsin. Ya da bambaşka bir senaryoda kullanmak üzere saklayabilirsin. Çünkü gerçek bir fikir asla ölmez.