Senaryo yazımında beyaz sayfa sanatı daha az sanat daha çok zanaat anlamına gelir. Sayfada yer alan boş sayfalar okumayı kolaylaştıran ve okuyucunun sayfaları hızla ve merakla değiştirmesini sağlayan akıllıca bir yöntemdir.
Senaristin sahnelere mümkün olduğunca geç giriş yapıp en erken şekilde bitirmesi gerekir. Cümleleri ne kadar kısa tutup yazar olarak dilinizi daha fazla belirgin kılarsanız sizin için daha iyidir. Denklem çok basit: daha z kelime daha az okuma demektir. Film endüstrisi hakkında genel geçer tek bir şey varsa o da kimsenin senaryo okumadığıdır.
Bu gerçek bile yazar üzerinde inanılmaz bir baskı kurar. Kimse okumuyor mu? Gerçek şu ki, işe yeni başlayan birinin senaryosu bir yapım şirketine geldiğinde, ulaştığı ilk masa yapımcının ya da yöneticinin masası değildir. Yönetmen kesinlikle okumaz. Oyuncular mı? Aklından bile geçirme. Ama okuyacak birileri olmalı diye düşünüyorsun, değil mi?
Sadece okuyucular okur. Peki bu okuyucular kimdir? Sekreterler, asistanlar ve hatta stajyerler. Onlar film endüstrisinin çok çalışan ve hak ettiği paranın altında çalıştırılan emekçileridir.
Okuyucunun yaptığı ilk şey son sayfaya bakmaktır. Eğer senaryo 120 sayfanın üzerindeyse doğrudan çöpe gider. Daha sonra okuyucu senaryonun biçimini inceler. Yanlış bir formatta yazıldıysa doğrudan çöpe atar. Daha sonra, senaryoyu okuyan kişi sayfaları hızla çevirerek diyalog ve aksiyon kısımlarını kontrol eder. Arka arkaya uzun diyaloglar yer alıyorsa senaryo doğrudan çöpe gider. Ancak tüm bu elemeleri geçtikten sonra bu kişi sizin senaryonuzu okur. Bu noktadan sonra, tabi ki senaryonuzun ilgi çekici bir karakteri, iyi bir hikayesi, açık ve düşünülerek yapılandırılmış bir olay örgüsü, kullanılan dilde özgünlüğe sahip olması gerekir ancak tüm bunları sayfalarda yeterli miktarda boşluklar bırakarak aktarmalısınız.
İyi bir senaryo yazarı kısa diyaloglarla da olsa aksiyona ara veren senaristtir. Çünkü böylece uzun diyalog ve uzun aksiyon kısımlarının okuyucuyu boğduğunun farkında olduğunu gösterir.
“Bir çırpıda okunuyor”. Bir senarist olarak alabileceğiniz en iyi iltifat budur. Çünkü hemen her durumda hızlıca okunabilen bir senaryo iyi bir senaryo demektir. Ayrıca, başkasına okunması için tavsiye edilebilecek bir senaryo demektir. Bu tavsiyeler sonucunda, senaryonuz okuyucudan asistanlara, asistanlardan yapım, yönetmen asistanlarına kadar ilerleyebilir. Hatta çok ünlü yıldızların masasına kadar.
Bir senaryoyu başarılı hale getirmenin çok yolu vardır. Bunlardan en önemlisi beyaz sayfa boşluğunu iyi değerlendirebilmektir.