Gerçekten de etkili bir senaryo yazabilmek için karakterlerinizin öncesini ve sonrasını iyi bilmeniz gerekir. Senaryo yazımında, karakterinizi kurduğu ilişkileri –ailesiyle olan ilişkileri, arkadaşlarıyla ilişkileri, iş arkadaşlarıyla ve komşularıyla olan ilişkileri gibi- düşünmeye başladığınızda hikayenizin dünyasını keşfetmeye başlarsınız ve sahneler yavaş yavaş belirmeye başlar.
Karakterini araştırdığında (kavramsal, kültürel ve mesleki olarak), ayrıntıları oluşturduğunda (tavırları, değerleri, duyguları), geçmişini geliştirdiğinde (psikolojisi, sosyolojisi, fizyolojisi) ve böylece karakterin kişiliği ve davranışları şekillenmeye başladığında, karakteri farklı durumlara sokarak hayatının en sıradan ve en heyecanlı anlarında vereceği tepkileri hayal etmeye başlayabilirsin.
Zorluklar ve sıradanlıkla baş etmek için gereken cesareti zamanla geliştirmeniz gerekir. Çünkü genelde, iyi senaryo örnekleri günlük ve sıradan konular üzerine kuruludur. Karakterinizin nasıl yemek pişirdiğini, çamaşır yıkayıp yıkamadığını, dişlerini nasıl fırçaladığını, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını bilmezseniz akıcı ve inandırıcı bir hikaye oluşturmanız imkansızdır.
Unutmayın ki: ‘Bir hikaye karakter ile başlar.’
Özetle, bir hikayeyi yapan karakter ise hikayeniz de ancak içerdiği karakter kadar iyi olabilir. Bu nedenle yapman gereken en önemli şeylerden biri, ilgi çekici ve ayrıntılı karakterler tasarlamaktır.
Bir senarist asla karakterinin nereye gideceğine, nasıl tepki vereceğine ya da belirli bir durumda ne söyleyeceğine karar vermemelidir. Gerçekten de ödevine iyi çalışmışsan, karakter buzdağına kendini yeterince verdiysen, karakterini çok yakından tanımış olursun ve işin çok kolaylaşır. Karakter sana ne yapman gerektiğini söyler, sen de dinlersin.
Bu bölümde, psikolojik yöntemleri kullanıp araştırma yaparak nasıl akılda kalıcı karakterler geliştirebileceğini öğrenmekle birlikte, karakter hiyerarşisini, yaygın karakter tiplerini hikayenize nasıl uygulayacağınızı, en çok kullanılan arketiplerin önemini ve nasıl iyi diyalog yazıldığını öğreneceksiniz.