Hikayeni ete kemiğe büründürmek için onlarca karakter geliştirmen gerekecek. Doğal olarak, hikayenin en önemli karakteri olduğundan ilginin büyük bir kısmı başkarakter –kahramanın ya da anti-kahraman- üzerinde olacaktır. Çoğu hikayede bir de kötü adam bulunmaktadır. İşinizi iyi yaptıysanız kötü adam da başkarakteriniz kadar karmaşık ve çok katmanlı bir karakter olur. Bunun dışında –arkadaşlar, rakipler, düşmanlar, sembolik ve insan dışı karakterler gibi- yan roller de hikayenin ilerlemesi için son derece gereklidir. Karakter yaratırken –yan ya da başkarakter fark etmez- karakter alıştırmalarına başvurarak tüm olanakları görebiliriz. Aşağıdaki beş karakter alıştırması karakterlerinizi geliştirip güçlendirebilmeniz için tasarlandı. Şansını deneyin, size nasıl bir katkıda bulanacaklarını denemeden öğrenemezsiniz.

1. Monolog

Amaç: Bir karakterin iç dünyasını, düşüncelerini ve duygularını öğrenmek.

Alıştırma: Karakterinizi doğru bir şekilde resmeden bir monolog (1 sayfa) yazın. Şuanda ne hissediyor? Geleceğe yönelik umudu var mı? Korkuları nelerdir? Neleri sever, nelerden nefret eder?

Unutma: Monolog karakterin kendi kendine yaptığı bir konuşmadır.

İpucu: Karakterin dilbilgisini ve kelime dağarcığını iyi değerlendirin.

2. Konuşma

Amaç: Açıklama yaparak karakterin geçmiş deneyimlerini ortaya çıkarın.

Alıştırma: Karakterinizin belirli bir olay, deneyim ya da fikir hakkında açıklama yaptığı, düşüncelerini belirttiği bir konuşma (1 sayfa) yazın. Konu için birkaç önerimiz var:

 İlk aşkını anlatması

 Bir ceset bulduğu anısını anlatması

 İlk çocuğunun doğumunu anlatması

 Askeri boyuttaki uluslararası bir çatışma hakkında ders vermesi

 Dini bir olgu hakkında fikir beyan etmesi

Unutma: Karakter bir kişiye ya da bir topluluğa konuşma yapıyor. Karakterin kime hitap edeceğini iyi düşün. Karakterin konuşma yaptığı kişi ya da kitle ister istemez sunumu ve kelime seçimini etkileyecektir.

İpucu: Karakterin dilbilgisini ve kelime dağarcığını iyi değerlendirin.

3. Karakterin Çevresi (Oda Arkadaşları)

Amaç: İnsanların etrafında bulunan nesnelerin, karakterin betimlenmesine etkisini aktarmak.

Alıştırma: İki kişinin yaşadığı bir yatak odası betimleyin. Oda arkadaşı, kardeş, sevgili, ya da evli bir çift olabilirler. Odayı üç farklı şekilde ve senaryo formatında DİYALOGSUZ olarak tasvir etmeniz gerekmektedir. (En fazla 2 sayfa)

a. İlk seferinde iki karakter uyum içinde yaşamaktadır.

b. İki karakter arasında bir kavga yaşanır.

c. İki karakterden biri odayı terk etmiştir.

Unutma: İşin zor kısmı sadece odayı tarif ederek bunları anlatmak zorunda olman. Hiçbir sahnede karakterler doğrudan yer almayacak. Nesneleri, mobilyaları ve kıyafetleri kullanın. Nesneleri sıralamak yeterli olmayacaktır, dolayısıyla bir keşif edasıyla yazmaya çalışın. Bilgiyi vermek şeklin son derece önemlidir. Anlamamıza yardımcı olacağı gibi sahnedeki duygunun da daha rahat aktarılmasını sağlayacaktır.

Cevaplanması gereken sorular: Bu kişiler kimdir? Yaşları nedir? Neye benziyorlar? Ne zamandır birlikte yaşıyorlar? Tartışmanın sebebi neydi? Tartışmayı kim başlattı? Anlaşmazlıklarının üstesinden nasıl geldiler? Odadan taşınan kim oldu?

4. Karakter Biyografisi: Aşka kapılarını kapatmış

Amaç: Bir karakterin derinliklerine inip geçmişini araştırarak kişiliğini, psikolojisini ve gelecek hayallerini öğren.

Alıştırma: Bir türlü aşık olamayan bir karakterin biyografisini (1 sayfa) yazın. Tanıdığın bir kişi üzerinden yaz. Bu karakter hakkında her şeyi biliyor ol: dış görünüşünü, ailesini, dinini, çocukluğunu vs. Bildiğin hayattan, yani gerçek hayattan örnekler kullan. Sonra bildiklerinden bir seçki yaparak elindekileri, bir senaristin yapacağı şekilde dramatik ve sinematografik bir şekilde anlat.

Unutma: Öncelikle karakterin neden aşık olamadığını iyi açıklaman gerekiyor. Ona engel olan nedir? Aşık olduğunda başına neyin gelmesinden korkuyor? Daha önce ret mi edilmiş? Yaşadığı bir hayal kırıklığı mı var? Daha önce çok yanlış bir kişiye mi aşık olmuş? Kendisinin, birine aşık olma ihtimali karşısında nasıl hissediyor? Hala kırılgan mı? Yorgun mu düşmüş? Asaletinden mi böyle yoksa kendini mi korumaya çalışıyor?

Takvim: Karakterin yedi günü takvimini kullanarak karakterinizi geliştirmeye çalışın.

5. Karakter Tanıtımı

Amaç: Karakterinin öne çıkmasını sağla.

Alıştırma: Karakterinizi tanıtan bir sahne (2-3 sayfa) yazın. Betimlemeler, aksesuarlar ve kostümler ve diyalog kullanarak karakterinizin özgünlüğünü ortaya çıkartın.

Unutma: Tanıtım sahneleri aynı zamanda statüko hakkında bilgi veren sahnelerdir. Karakterin, başlangıç kıvılcımı olarak geçen olaydan önceki günlük hayatını anlatan bir sahne yazmalısınız.

İpucu: Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. Ya da, aksiyon kelimelerden daha açıklayıcıdır. Karakterin bir grubun parçası ise, onları gruptan ayıracak özgün ve farklı bir şey yaptırın.

Örnek: Parmaklıklar Ardında (1967) Donn Pearce ve Frank Pierson’ın yazdığı taslak olan senaryonun açılış sahnesinde, Luke parkmetreleri soyarken kendi kendine konuşmaktadır. Aşağıda filmin çekilmiş haline ait sahneyi bulabilirsiniz. Göreceğiniz gibi, Luke’un en trajik zaafını, isyankarlığını diyalog kullanmadan da aktarabilirlermiş.

SAHNE AÇILIR:

DIŞ. SOUTH CITY SOKAĞI ÇOK YAKIN PLAN PARKMETRE (GECE)

Parkmetrenin baş kısmı açılır açılmaz üzerinde yazı olan kırmızı bir bayrak tüm ekranı kaplar:

İHLAL

GEÇİŞ: PARKMETRE DESTEĞİ (GECE)

YAKIN planda büyük bir keskinin parkmetrenin desteğini keser.

YAKIN PLAN PARKMETRE (GECE)

Kesilen parkmetre düşerek ekrandan çıkar.

FARKLI BİR AÇIYLA PARKMETRE

Yere düşen parkmetreyi almak üzere Luke’un eli kadraja girer. Daha sonra yüzü de kadraja girer ve LUKE JACKSON’ı ilk defa görürüz. Neşeli ve sarhoş olan LUKE orduya ait bir ceket giymektedir. Boynundaki zincirde bir gazoz kapağı açacağı asılıdır.

Bir anda kadraja giren ışık yüzünden hiçbir şey görünmez.

POLİS ARABASI AÇISI

Farları açık olan polis arabası kameraya yaklaşır. Arabadan inen polislerin siluetin Luke’a doğru yaklaşır.

LUKE (GECE)

Arabanın farları Luke’u aydınlatır. Polisler yaklaşırken oflar ve bir şişe bira açar. Biradan bir yudum alıp güler. Gülümsemesi ekranda donar ve üzerine filmin ismi gelir.

6. Karakterinin Rolünü Canlandır

Amaç: Bir mekana gidip karakterin yapacağı kararlar ver.

Unutma: Gerçekten de karakterin ol. Soğukkanlı bir katilin bile yemek yemesi gerekir. Herkes markete gider ancak herkes marketten aynı şeyleri satın almaz. Seçim –karar verme eylemi- insanlar arasındaki farkı belirler. Karakterin bu karara nasıl vardığı onun hakkında önemli bilgiler verir.

İpucu: Bu alıştırmayı herhangi bir yerde uygulayabilirsiniz. Lokantada karakteriniz yerine sipariş verin, onun alacağını düşündüğünüz kitapları satın alın, alış veriş merkezine gidip onun ilgileneceği dükkanları gezin.