• Senaryo Yazımı

Senaryo Nasıl Yazılır?

Nasıl her arabanın dört tekeri ve bir direksiyonu varsa bir senaryonun da ilerlemesini sağlayan yapısal unsurlar bulunmaktadır. Bu yapısal özelliklere sahip her araba ayağımızı yerden kesmeye yeter ancak kimisiyle gerçekten de özel bir sürüş keyfi yaşarız.

Senaryo yazımı da bir araba üretmeye benzetilebilir. Sonuç olarak bu bir iştir. Senaryo, belirli bir formata sahiptir, evrensel br takım özellikler taşır ve seyircinin beklentilerini karşılamalıdır. Aksini yapmak, intihar etmektir.

Bir araba firmasının, arabanın tavanına tekerlek monte ettiğini hayal edin. Kimse baş aşağı araba kullanmak istemez. Senaryo yazımı da öyledir. Neredeyse her filmin uyduğu, sahneleme, sekans, olay örgüsü gibi unsurlarla oluşturulmuş sağlam bir şema gerekir. Buna senaryo yazımının ilmi de denebilir, yani dramaturji. Yine de bu işin tekniği, sinemasal anlatımın sadece bir kısmını oluşturmaktadır.

Tabi ki her iyi senaryonun sağlam bir temel üzerine kurulu olması gerekmektedir. Ancak bunun yanı sıra, orijinal bir dille yazılması, güçlü bir konu (konsept) üzerine kurulu olması, empati (özdeşlik) kurmanın kolay olduğu, ilgi çekici ve kusurlu karakterler içermesi iyi bir senaryo için son derece önemlidir.

Muhteşem bir senaryo yazmak için sadece o meşhur FORMULÜ uygulamanın yeterli olacağını düşünmek öngörüsüzlük olacaktır. Karakterin olmadığı yapı, hikayesi olmayan bir karakter, dili olmayan öykü ve biçimi olmayan dil…kısacası bunlar işe yaramaz. Formulün kendisi, en iyi ihtimalle, yazdığınız senaryonun en zayıf halkası kadar güçlü olabilir. Dolayısıyla, iyi bir senaryo yazarı olabilmek için beş unsurun da hakkını vermeniz gerekir: KARAKTER, HİKAYE, YAPI, DİL ve BİÇİM.

FORMÜL: SENARYO YAZARLIĞINA GİRİŞ, size, türden bağımsız olarak, satılabilir bir senaryo yazabilmeniz için gerekli unsurları sağlayacaktır. Ancak bu noktada, FORMULÜN sizi basmakalıp olmaya yöneltmediğini iyi kavramak gerekir. İlginç, inandırıcı ve özgün karakterler yazmanın kalıplaştırılabilecek bir tarafı olmadığı gibi, bir hikayeyi alıp da orijinal hale getirecek sihirli bir değnek de bulunmaz. Üç perde kuralına uygun yazmak bile, bir kural olmasına rağmen oldukça esnektir. Sonuçta hiçbir kural esnetilmez değildir.

İster ilk senaryonuzu yazıyor olun isterse yıllardır senaryo yazıyor olun doğru yere geldiniz. SENARYO YAZARLIĞINA GİRİŞ rehberi, senaryo yazımının temellerinden, senaryo yazımı ile ilgili çok ayrıntılı sorulara cevap verecek şekilde hazırlandı. Senaryolarınızı geliştirirken tüm bu içeriğe, basit kısayollarla ve doğrudan arama yaparak anında ulaşabilirsiniz.

Hemen işe koyulun.
Talihiniz açık olsun.

İyi eğlenceler!