Senaryo yazmak bir çok bölümden oluşur. Oturup sadece yazdığını varsaymak büyük bir hata olur. Senaryo, aynı bir arabada olduğu gibi, birden çok parçaya sahiptir ve her birinin yerli yerinde bulunması gerekir. Arabayı meydana getiren binlerce parça olduğu gibi senaryoyu da meydana getiren onlarca ayrıntı bulunmaktadır. Tüm bu ayrıntıları aşağıda tarif ettiğimiz on maddeye göre kategorize edebiliriz. Bu on maddeye dikkat ederek yazdığın ilk senaryonda bile, çok daha iyi bir yapının kurulduğunu fark edeceksin.
Hikaye ve Karakter
Bir senaryo üst düzey bir fikre dayanmalı ya da unutulmaz bir karakter içermeli. İkisini de içerirse mükemmel bir uyum olur.
Yazmadan Önce Taslak Hazırla
En azından hikayenin nasıl başlayıp nasıl sona erdiğini bilmelisiniz. Daha doğrusu ise, senaryoyu yazmaya başlamadan önce hikayenizi meydana getiren beş kırılma noktasına tamamen hakim olmanızdır.
Üç Perdeli Yapı
Uzmanlar sekanslar hakkında farklı fikirlere sahip olabilirler ancak hepsi üç kısımlı olay örgüsünde uzlaşmaktadır.
Özgün Dil
Az ve öz yazmak çok önemlidir. Aksiyon kısmı en fazla dört satırdan oluşmalı ve buna rağmen ilgi çekici, yaratıcı olmalıdır.
Kısa Sahneler
Bir senaryonun hızlı ilerlemesi gerekir. En fazla üç sayfadan sonra başka bir mekana geçilmeli. Daha yaygın olan ise yarım sayfada bir mekanın değişmesidir.
Az ve Öz Diyalog
Unutma ki film görsel bir sanattır. Hikayeyi göstermen gerekir. Asla sözlü hikaye aktarımına başvurma. Bu nedenle diyaloglarını kısa tutmalısın.
120 Sayfanın Altında Kal
Senaryonun bir sayfası, film süresinde aşağı yukarı bir dakikaya denk gelmektedir. Genelde ortalama bir film 120 dakikadan oluştuğu için senaryonuzun da bu sayfa sayısı ile sınırlanması gerekir. Komedi filmleri genelde daha kısa olur ve 90 dakika ile sınırlıdır.
Sloganını İyi Seç
Senaryonuzun konusunu, hikayenin ne hakkında olduğunu tek bir cümleyle açıklayabilecek durumda olun. Bunu çalışırken dünya sinemasından başarılı örneklere başvurabilirsiniz.