Bu kısım senaryo yazmanın en önemli ve en zor kısmıdır. Çoğu vasatın altında senaryo, ağır ilerleyen ve dolambaçlı bir ikinci perdeye sahiptir. Yazarken asla ana gerilim unsurunu ve bu gerilimi çözmek için yola çıkmış olan bir karakterin olduğunu unutma.
İkinci perde doğrudan kilitlenmeyle birlikte başlar: karakterin tehlikeye ve gerilime saplandığı an, artık geri dönmek için çok geçtir. Yapabileceği tek şey gerilimi çözmek için ilerlemektir. Bundan sonra karakter sadece amacına yönelik hareket etmeye başlar ve yol boyunca onu bu amaçtan uzaklaştıracak engeller ve ya kötü karakterler ile aksiyon dozunun yükselmesi sağlanır.
İkinci perdenin ilk sekansında genelde alternatif çözümler tanıtılır. Seçenekleri nelerdir? Ne yapılmalı? Karakter alternatiflerden birini seçerek işe başlar ve tek tek denediği alternatiflerin işe yaramaması üzerine, hem seçenekleri elenir hem de gerçek yönteme ulaşır. Karakterin amacına ulaşması için, işe yarar tek bir yol olduğunu öğrendiği olaya ilk doruk noktası ya da hikayenin orta noktası denir.
Ancak bu düşündüğü kadar kolay değildir çünkü daha önce denediği yöntemlerin, hesaba katmadığı birtakım sonuçları olacaktır. Birilerini gücendirmiş olabilir. Yapmaması gereken işler yapmış olabilir. Unuttuğu şeyler olabilir. İşte, ikinci perdede tüm bu olayları herhangi bir neden göstermeksizin yeniden hikayeye dahil edebilirsin çünkü bu aşamada yapman gereken tek şey karakterine mümkün olduğunca engel çıkarmaktır. Herhangi bir kaza ya da tesadüf son derece işe yarar çünkü karakterin başında belayı daha da büyütmenize yarar. Bu seyirci için eğlenceli olmanın yanı sıra karakterin amacına ulaşmayı ne kadar çok istediğini göstermek için çok iyi bir yoldur.
İkinci Perdenin Asli Unsurları
Engeller: İkinci perde tamamen engeller üzerine kuruludur. Kahramanın amacına ulaşmak için üstesinden gelmek zorunda olduğu zorluk ve engellerin ayrıntılı ve yoğun bir şekilde aktarılması gerekir. Bundan daha kötüsü olamaz dediğimiz anda daha kötüsü gerçekleşir. Bu karmaşanın içinden çıkması imkânsız dediğimizde, kahramanımız o karmaşadan çıkar ancak kendini daha büyük bir karmaşanın içinde bulur. Kısacası bu kısımdaki her bir sekans bir engel üzerine kuruludur ve her yeni sekansta karşılaşılan engelin zorluğu artar.
İlk Teşebbüsler: Karakterimiz çatışmaya kilitlendiğine göre çözüme yönelik ilk hamlesini yapabilir. Bu genelde sorunun çözümüne yönelik en basit ve ilk akla gelen yöntemdir ve genelde başarısızlığa mahkûmdur.
Dallanıp Budaklanma: Teşebbüslerin dallanıp budaklanmasını göstermek, giderek artacak olan karmaşayı sağlamak için önemlidir.
Aksiyon: Karakterin her bir hareketi onun daha fazla batmasına neden olmalı. Her bir aksiyonu ile biraz daha tuzağa düşmeli. Karaktere karşı acımasız olunmalı.
Yan Hikaye: Ana gerilim ögesi ve hikayenin temasını buluşturacak bir yan hikaye karakterin içinde bulunduğu duruma karşı neler hissettiğini vermek için çok verimli bir yoldur.
İlk Doruk Noktası: Filmin orta noktasıdır. Kahramanımız filmin sonunda kazanacaksa, soruna yönelik ilk defa işe yarar bir çözüm bulduğu olaydır. Bir nevi zaferdir. Ancak bir trajedi yazıyorsanız tam tersi karakterin düştüğü olaya denk gelir.
Ortak Nokta Aynası: Filmin doruk noktası ve sonu -zafer ya da mağlubiyet olması bir şeyi değiştirmez- birbirinin aynası gibidir.
Ortak Nokta Zıtlığı: İlk doruk noktası (orta nokta) ve ana doruk noktası (İkinci perdenin sonu) genelde birbiriyle zıttır.
Yeni Teşebbüsler: İlk doruk noktasına kadar, kahramanımızın teşebbüslerinin başarısızlık ile sonuçlanması, onu ana gerilimi nasıl sonlandıracağına dair doğru bir çözüm yoluna yönlendirir. Bundan sonra, yeni engeller karşısında işe yarar yeni teşebbüslerde bulunarak çözüme yaklaşır.
Karakter Değişimi: İkinci perde süresince karakterimiz değişmeye başlar, öğrenir ve gelişir. En azından karakterin değişmesi için bir baskı oluşur ve değişim üçüncü perdede gerçekleşir.
Ana Doruk Noktası: Bu ikinci perdenin sonudur ve karakterin yaptığını sandığı şeyi aslında yapamadığını fark ettiği olaydır. Gerilimin had safhada olduğu bu olay son derece belirleyicidir. İzleyiciyi en kötü korkularının gerçek olacağına dair ikna ettiğiniz bölümdür. Bu olay karakteri bir şekilde değiştirir.
İlk Çözülme: İkinci perdenin çözülmesi genelde kahramanlarımızı üçüncü perdeye geçmesine sebep olur. (Luke Skywalker ve Han Solo, Prenses Leia’yı acımasız Darth Vader’ın elinden kurtarırlar…ancak hala Ölüm Yıldızı’nı yok etmeleri gerekmektedir.)