“Bir kimse kendi deneyimlerinden pişmanlık duyuyorsa gelişimine engel oluyor demektir.” Oscar Wilde

Her birimizin bir hikayesi vardır. ‘En iyi bildiğin şeyi anlat’ klişesi ilk aşamada başvurman gereken en önemli desteklerden biridir. Kendi deneyimlerinden yola çıkmak bu aşamada yapılabilecek en mantıklı şeydir. İşte bu hikayeleri kağıda dökebilmek senaryo yazarlığının temelini oluşturmaktır.

Örneğin, çocuk sahibi olmayan birinin çocuk karakterler üzerine kurulu olan bir senaryo yazması, çocukların iç dünyası, ebeveyn ve çocuk arasındaki deneyim gibi önemli bakış açılarından yoksun olacağı için kimi gerçekleri göz ardı edecektir. Ancak çocukları olan biri en azından çocuk karakterleri yazarken daha rahat ve emin hareket edebilecektir. Bildiğini yazması yeterli olacaktır.

Ancak bu, senaryo yazma konusunda deneyim kazandıkça, yine de en iyi bildiğin konulara sadık kalıp yeni alanlar keşfetmemen gerektiği anlamına gelmemeli. Her zaman mantığını bir rehber olarak kullanıp bu gibi kararları kendin verebilmelisin. Romantik komedi filmlerinden hoşlanmıyorsan neden oturup romantik komedi yazasın ki? Ya da hayatında hiç bilim kurgu okumadan ya da izlemeden bilmem kaç yılında başka bir gezegende geçen bir hikaye yazmak ne kadar doğru olabilir? Unutma, gerektiğinde deneyimin yerini bilgi alabilir. Askerlikle işin olmamış olabilir ve -ne mutlu- herhangi bir savaşta yer almamış olabilirsin ancak bu yönde deneyimleri olan insanlarla görüşerek, bu alanda yazılmış kaynakları tarayarak senaryo yazmaya başlayacak yeterlilikte bilgi edinebilirsin.

Hikaye geliştirmenin bir yolu da kişinin bilgi dağarcığında yer alanlar doğrultusunda geçirdiği kişisel gelişimin üzerine gitmektir. Herkes bir gelişim gösterir. Senin bilgi dağarcığında da seni sen yapan bilgiler vardır. Kendine on soru sorarak bile ne olup olmadığını az çok öğrenebilirsin. On sorudan üçüne verdiğin cevaplar bile kendi belirli açılardan tanımana yetecektir. Artık eskisine göre kendin ve bildiklerin hakkında daha fazla bilgi sahibisin. Aynı şeyi kırk soruyla yaptığını düşün…

İşte bir hikaye geliştirmek de aynı bu şekilde ilerler. İyi hikaye yazmanın kökeni soru sormaya ve cevapları ararken içine düştüğün zor durumlara katlanmaktan geçer.

Başarılı bir senaryonun temel omurgası karakter, amaç, engel ve temadan oluşmaktadır. İyi bir hikaye ilgi çekici bir karakter, ulaşmayı çok istediği bir amaç ve bu amacına ulaşmasını zorlaştıran engeller üzerine kuruludur. Tüm bunlar izlemeye değerdir çünkü evrensel bir mesaj (tema) taşımaktadır.

Ancak bu başarılı gelişimin oluşabilmesi için, süreç boyunca size rehberlik edecek olan hikaye soruları, ve hikaye taslaklarından faydalanabilirsiniz. Bu soru ve cevaplar size senaryo yazımı yolculuğunuzda destek olacaklardır.