Tekerleği yeniden icat etmeniz gerek yok. Bu cümleyi belki de bin kere işittiniz ancak senaryo yazımı için son derece doğru olan bu sözü tekrar hatırlamakta fayda var.

Sıkça, insanların bir filmi izledikten sonra sanki aynı filmi farklı oyuncu ve farklı bir başlıkla daha önce 100 kere izlediğini söylediğini duyarız. Bu doğrudur. Çoğu film aynı hikâyeyi tekrar tekrar anlatıp durur. Kimi filmler ise kendine has devrimci bir hikaye yapısı kurarak diğerleri arasından ayrılırlar.

Evet, filmlerimiz üç aşağı beş yukarı aynı temalar üzerine kurmamız alışıldık bir durumdur. Bunun için canınızı sıkmaya gerek yok. Yüzlerce film aynı temayı işliyor diye bu filmlerin aynı olduğunu söylemek doğru olmaz. Örneğin 2010 yapımı ‘Git Başımdan’ filmi neredeyse 1987 yapımı ‘Uçaklar, Trenler ve Otomobiller’ filminin bir kopyasıdır. İki filmin hikayesi, karakterleri ve motifleri neredeyse aynıdır. Buna rağmen iki ayrı filmden söz ederiz. Bir filmi iyi yapan tek şey hikayesi değildir. Filmin hikayesi kadar nasıl çekildiği de çok önemlidir.

Aşağıda filmlerde kullanılan başlıca 10 temayı aktarmaya çalıştık. Bu temalar filmlerde yaygın olarak kullanılan olay örgüsü için bir temel görevi görmektedirler. Filmlerde yaygın olarak işlenen konular toplum hakkında gözlemler, insan doğası ya da genel olarak hayatın kendisiyle ilgilidir.

Film tarihi boyunca aynı hikayeleri işleyen filmlerin arasına dalmak üzereyken aynı hikayeyi farklı bir şekilde göstermenin ne kadar muazzam bir şey olduğunu düşünebilirsiniz. Arada sırada bir hikayeyi heyecansız bir şekilde tekrarlayan yapımlar çıksa da ele aldığı hikayeyi bambaşka bir gözle aktarıp başarıya ulaşan film örnekleri de azımsanmayacak kadar çoktur.

Gelin filmlerde yaygın olarak işlenen konulara bir göz atalım, tekerleğin icadını kutlayalım. Ortada bir tekerlek varsa bunun mutlaka bir sebebi vardır.