Savaşçı

Savaşçı silahlar ya da dövüş konusunda uzmanlaşmış kahramanlardır. Bu tür kahramanlar genelde lider olma eğilimi göstererek içinde bulundukları çevre üzerinde büyük etkileri vardır. Savaşçılar intikam, baskı ya da ahlaki sorumluluklar neticesinde motive olurlar. Geleneksel savaşçılar hırslı ve ciddi olmakla birlikte amaçlarına ulaşmak için diyalogdan ziyade eylemi tercih ederler. Erkek karakterler için daha uygun görünse de, söz konusu rol kadın karakterler arasında da hem edebiyat hem de sinema tarihi boyunca uygulanmıştır.

Sinemada Savaşçılar:

Savaşçı karakterler genelde savaş, epik ya da aksiyon türü yapımlarda karşımıza çıkar. Geleneksel senaryolarda savaşçı karakter düşmanları üzerinde şiddet uygulasa da çevresi ve izleyiciler tarafından saygıyla karşılanır. İzleyici, savaşçının geçmişinde yaşadıklarından ya da maruz kaldığı adaletsizlikten dolayı eylemlerini haklı görür. Güçlü ve çoğunlukla sessiz olan savaşçı, davası için kendini feda etmeye hazır bir karakterdir.

Filmde Savaşçı Örnekleri:

300 – Kral Leonidas: Kral Leonidas, güçlü ve büyük Pers Ordusunu yenebilmek için kendi küçük ordusunu kuran Sparta Kralıdır.

Cesur Yürek – William Wallace: Wallace, baskıcı İngilizlere karşı İskoçların birleşmesini sağlayan sıradan bir adamdır.

Son Samuray – Nathan Algren: Amerikalı bir askeri danışman olan Algren yok etmekle görevlendirildiği samuray kültürüne karşı zamanla derin bir saygı beslemeye başlar.

Soytarı

Bazen ‘sevimli beceriksiz’ olarak da görülebilen soytarı karakteri aslında kendine has bir kahramandır. Soytarının arzuları genelde her insanın hissedeceği şeylerden oluşur. Kendine topluma kanıtlamak, üstlerinin/ailesinin/arkadaşlarının övgüsünü almak ve bu süreçte gerçek aşkı bulmak. Ancak soytarının en büyük düşmanı yine kendisidir. Fiziksel sakarlıkları ve entelektüel yetersizliği amacına ulaşmasında ona engel olmaktadır. İzleyici bu talihsizlik ve beceriksizlik sebebiyle kahkaha atsa da herkes soytarının başarılı olmasını ister çünkü doğruyu söylemek gerekirse herkes bir gün soytarının durumuna düşebilir. Dolayısıyla biz de soytarının, filmin sonunda bir kahraman gibi amacına ulaşmış olmasını görmek isteriz.

Sinemada Soytarı:

Soytarı kendinden trajik bir karakter de olsa ona daha çok komedi yapımlarında rastlarız. Soytarı o kadar talihsiz bir hayata başlar ki ancak filmin sonunda mutluluğa ulaşması bu hüzünlü durumu unutmamızı sağlayabilir. Dolayısıyla komedi filmleri soytarı karakteri için biçilmiş kaftandır. Bu tür filmlerde, soytarının herhangi bir sebepten dolayı etkilemeye çalıştığı bir yan karakter ve bu amacına etkili bir şekilde engel olmaya çalışan bir de kötü karakter bulunur. Genelde bu kötü karakter soytarının tam zıt (zeki, becerikli, kendinden emin) bir karakterinden oluşturulur. Dolayısıyla, soytarının zaferi çok daha tatmin edici olmaktadır.

Filmde Soytarı Karakteri:

Tommy Boy – Tommy: Otomobil yedek parçası üreten fabrikatör bir ailenin oğlu olan Tommy, fabrikayı dolandırmaya çalışan sahtekarlarla baş ederek kendisini diğerlerine karşı ispatlar.

Salak ile Avanak – Harry ve Loyd: Biraz talihin biraz da kendi beceriksizliklerinin yardımıyla, iki arkadaş, onlarla kesinlikle hiçbir şekilde ilgilenmeyen bir kadını etkilemeye çalışırken kendilerini büyük bir suç organizasyonunun ortasında bulurlar.

Billy Madison – Billy Madison: Babasının oteller zincirini eline almak isteyen 27 yaşındaki Billy, 1. Sınıftan başlayarak 12 sınıfa kadar baştan okumak zorunda kalır.

Esin Perisi

Yunan mitolojisinde esin perileri şiir ve edebiyatın yaratılmasına ilham vermiş olan dokuz tanrıça olarak geçmektedir. Onlarca yazar ve yönetmenden esin kaynaklarının belirli oyuncular olduğuna dair haberler duymuşuzdur. John Hughes’un esin kaynağı Molly Ringwald, Tim Burton’ın Johnny Depp vs. Erkek ya da kadın, ölü ya da diri esin perisi büük bir zafer elde etmemiz için bizi teşvik eden karakterdir.

Sinemada Esin Perileri

1997 yılında çıkan Disney yapımı Herkül filminde Yunan mitolojisinde geçen Dokuz Esin Perisi orijinal halleriyle yer almaktadır. Ancak çoğu çağdaş filmde esin perileri daha günümüze uygun bir sembolik dil ile aktarılmaktadır. Hemen hemen her türde yer alabilecek olan esin perisi karakteri erkek ya da kadın olabilmektedir. Buna rağmen daha çok dram türü yapımlarda başkarakter ya da yardımcı karakter olarak görev alırlar. Kimi esin perileri bir ve ya birden çok kişiyi etkilemek için bilinçli olarak bir akıl hocası gibi hareket ederken kimisi başkarakterin hayatına olan etkisinden tamamen habersiz bir şekilde yer alır.

Filmlerden Esin Perisi Karakterler

Ölü Ozanlar Derneği – John Keating: Esin perisi ya da ilham kaynağı kelimesinin altını dolduran bir karakter olan Keating öğrencilerini, iç dünyalarındaki sanatsal üsluplarını keşfetmeleri için teşvik eder.

Ya Paranı Ya Canını – Jaime Escalante: Hikayenin başkarakteri olan Escalante, kendilerini boşvermiş olan bir avuç öğrenciye ilham vererek umudun yeniden yeşermesine neden olur.

Amerikan Güzeli – Angela Hayes: Bu yaptığından tamamen habersiz olan Angela Hayes, sadece ışıltılı doğası sayesinde Lester Burnham hayatına bambaşka bir açısı getirmesine neden olur.

Kurtarıcı

Kurtarıcı öykü anlatıcılığı geleneğinin en eski karakterlerinden birisidir. En bilindik kurtarıcı karakteri de Yeni Ahit’teki İsa peygamberdir. Kurtarıcı genelde kendinden geçmiş, daha iyi bir sebep/dava için kendini feda etmeye hazır bir karakterdir.

Sinemada Kurtarıcı Karakterler:

Kendini feda etmenin pek mizahi bir tarafı olmadığından komedi dışında çoğu film türünde kurtarıcı karakterine rastlanabilir. Rolün bir gerekliliği olmasa da, kurtarıcının hikayenin sonunda ölme ihtimali diğer karakter rollerine göre daha fazladır. Önemli olan kurtarıcının kendi hayatı dışında birçok başka unsuru da hesaba katmak zorunda kalması. Bu başka bir kişi, bir şehir ya da tüm insanlık olabilmektedir. Hikayenin de karakterin arada kalarak büyük bir fedakarlık göstermesi yönünde oluşturulur.

Filmlerde Kurtarıcı Karakterler:

Schindler’in Listesi – Oskar Schindler: Nazi partisinin saygı duyulan bir üyesi olan Schindler, her şeyini tehlikeye atarak mümkün olduğu kadar çok Yahudi’yi kurtarmaya çalışır.

Matrix – Neo: Zion şehri ve insanlığın kaderi Neo’nun elindedir. İnsanlığı kurtarabilmek için kendi hayatını feda etmek zorunda kalır.

Gandhi – Gandhi: İngilizlere karşı şiddetsiz, pasif bir direniş örgütleyerek Hintlilerin bağımsızlığı için mücadele etmiş ve bu uğurda hayatını kaybetmiş olan siyasetçiyi anlatır.

Diğer Kahraman Türler: Sanatçı, Kral, Keşiş, Koruyucu, Uzman, Bakıcı, Lider, Hayalci