Ölümcül Cazibe

Fransızcası ‘Femme Fatale’ olan bu karakterin tam karşılığı ‘ölümcül kadın’ demektir. Femme fatale karakteri baştan çıkarıcı, gizemli ve en önemlisi çok tehlikelidir. En önemli özelliklerinden birisi kurbanlarını dış görünüşüyle etkileyerek onları tehlikenin ortasına çekebilmesidir.

Genelde dişiliğini ve cazibesini kullanan karakter, işini görebilmek için insanları kandırıp yalan da söyleyebilmektedir. Her zaman son derece dış görünüşüne özen gösteren ve güzelliği standardın üzerinde, dikkat çekici olan karakterlerdir. Çoğunlukla kötü kadın rolünü üstlense de zaman zaman anti-kahraman olarak da görev alır. Anti-kahraman olarak yer aldığı öykülerde genelde sevgilisini saplantı ve deliliğin sınırına sürükler. Karakteri genel olarak olumsuz olarak nitelense de, kadın özgürlüğü ve gücünün sembolü olarak da değerlendirilmektedir.

Sinemada Femme Fatale:

İlk örneklerde femme fatale karakteri şeytani, baştan çıkarıcı bir kadın olarak yer aldı. 1940’larda kara filmin gelişimiyle birlikte femme fatale kadın karakteri bambaşka bir hal aldı. Bu tür filmlerde yer alan bu kötü kadın karakter, insanları kandıran, ikili oyunlar tezgahlayan, sevgisiz ancak bir o kadar da güzel kadınlardan oluşturulmaktaydı. Kara film döneminde en iyi dönemini yaşayan femme fatale kadınları çağdaş sinemada hala kullanılmaktadır. Duygusallığı ve işveli edası ile, şüphesiz sinema tarihinde yer almaya devam edecektir.

Filmlerde Femme Fatale Karakterler:

Malta Şahini – Brigid O’Shaughnessy: Brigid alımlılığını kullanarak birkaç erkeği kandırıp onları ölüme sürükler:

Öldüren Cazibe – Alex Forrest: Alex tek gecelik aşk yaşadığı adamı bir saplantı haline getirir. Reddedilmiş hissedince gücü eline almak için elinden gelen her şeyi yapar.

Temel İçgüdü – Catherine Tramell: Tramell dişiliğini kullanarak kurbanlarına birlikte olmayı teklif eder ancak bunun karşılığında onları öldürür.

Psikopat

Psikopat karakterin kaynağı genelde onun gerçeklikle yaşadığı kopukluktur. Bu tür kötü adamlar, özellikle altı çizilmese de, bir akıl hastalığı sonucunda bu hale gelirler. Karakterin hastalığı yerini dolduramadığı bir öfke, bir anlık parlamalar ve kişilik karmaşası gibi kaynaklara sahip olabilirler.

Psikopat karakter aynı zamanda baş edilmez yanılsamalar ve halüsinasyonlara maruz kalabilirler. Psikopat karakter, herhangi bir mantığı olmasa da, genelde öfkesini masum bir kurban üzerinde gösterir. Bu tür kötü adamları hiçbir şey yollarından saptıramaz dolayısıyla kaderlerinde genelde ölmek vardır.

Sinemada Psikopat Karakterler:

Psikopatlar senaryo yazımında ve sinemada önemli bir yer tutarlar. Şiddet içeren eylemlerin kaynağı, genelde karakterin psikozlu kişiliğidir. Ancak geçmişe yönelik bilgiler verilerek daha sofistike bir karakter de resmedilebilmektedir. Psikopat karakterler genelde tabu olan yaşam tarzlarına sahiptirler. Kimisi aşırı sapkın, aşırı yıkıcı ve hatta yamyamlık gibi dürtülere sahip olabilmektedir.

Senaryoda psikopat karakteri ile ilgili en önemli şey karakteri sarmalayan gizemdir. Geçmişi genelde saklı ve hareketleri öngörülemezdir. Onun bilinmeyen yönleri, psikopat karakterin daha da korkutucu olmasını sağlar. Yarattığı kaos için herhangi bir neden gereksinim duymadığından varlığı bile insanı ürkütmeye yeter.

Filmlerde Psikopat Karakterler:

Kuzuların Sessizliği – Hannibal Lecter: Çok zeki bir psikiyatrist olan Lecter, yamyam bir seri katil olduğu çifte bir hayat sürmektedir.

Sapık – Norman Bates: Çifte kişilik sorunu yaşayan Norman, öldükten sonra annesinin kişiliğini yaşatmaya devam eder.

Kara Şövalye – Joker: Batman’in düşmanı olan Joker tamamen öngörülemezdir ve sapkın ve şaşırtıcı zihnini kaos yaratmak için kullanır.

Baştan Çıkarıcı

Baştan çıkarıcı karakterler ne istediklerini bilip sonunda onu elde etmesini bilen karakterlerdir. Çekici oluşları ve cazibeleri sayesinde etrafındaki kişileri kolaylıkla ağına düşürebilirler. Femme fatale (ölümcül cazibe) karakterinden farklı olara baştan çıkarıcı karakter kurbanına fiziksel zarar verme niyetinde değildir. Öncelikli olarak baştan çıkarıcı karakterin amacı kendi çıkarları için mücadele etmektir. Bunu yaparken de ihtiyaç duyduğu kişileri kolaylıkla baştan çıkartıp menfaati için parmağında oynatır.

Sinemada Baştan Çıkarıcı Karakterler:

Baştan çıkarma kavramı türden bağımsız bir olgu olduğundan, baştan çıkarıcı karakter romantik komediden korku filmine karakter hemen hemen her tür içerisinde yer alabilir. Baştan çıkarma yetisi kendi başına istikrarlı bir karakter özelliği olduğu için baştan çıkarıcı karakterin ne tür bir kötü adam olduğu hikayedeki amacına göre şekillenmektedir. Diğer bir ifadeyle, baştan çıkarıcı karakterin nasıl birisi olduğu hedeflediği amaca göre belirlenir. Bu türde yer alan kimi karakter zor olan amaçlarına ulaşırken cinselliği de kullanabilmektedir. Kimi durumlarda ise söz konusu cinsellik amacın kendisini oluşturmaktadır ve bu cinsellik başkarakterin hayatında büyük bir travmaya neden olur.

Baştan çıkarma eyleminin sadece cinsellik üzerinden düşünülmemesi gerektiğini unutmayın. Karakter birini baştan çıkarmak için cinselliği, parayı, gücü, şöhreti, sırları, gizli bilgiler ve yeri geldiğinde sadece bir dilim pasta kullanarak bile amacına ulaşabilir.

Filmlerde Baştan Çıkarıcı Karakterler:

Mezun – Bayan Robinson: Bayan Robinson, Benjamin’i çeşitli oyunlarla dize getirerek kendi tatmini için kullanır.

Sunset Bulvarı – Norma Desmond: Yıldızı sönmüş bir oyuncu olan Norma çaresiz bir gazeteciyi kendine alet ederek bastıramadığı narsist düşüncelerini yaşamaya çalışır.

Thelma ve Louise – JD: J.D cazibesini kullanarak Thelma uyurken onun parasını çalıp kaçar.

Diktatör

Zalim ve kötü niyetli bir liderin sahip olduğu topraklarda acımasızlık ve dehşet hüküm sürmektedir. Diğer kötü adamların aksine diktatör karakteri kendini doğuştan kötü bir karakter olarak kabul etmez. Kötülük diye yaptığı eylemleri, düzen inşa etmek için kullandığı sınırsız gücünün bir etkisi olarak görür.

Sinemada Diktatör Karakterler:

Çoğunlukla bu rolü erkek karakterler canlandırsa da bu karakter bir kadın için de yazılabilir. Diktatör genelde elinde bir topluma, köye, ülkeye, şehre, okula, şirkete hüküm sürmesini sağlayan resmi ve meşru bir güç bulundurur. Önemli olan, diktatörün her şeyi kontrol etme hırsının bir yerden sonra kontrolden çıkmasıyla, başkarakterin bu güç karşısında mücadelesidir.

Filmlerden Diktatör Karakterleri:

Esaretin Bedeli – Gardiyan Norton: Norton, hapishanenin en ufak köşesine kadar her şeyden haberdardır. Sebep olduğu tiranlık ve yozlaşma komşu kasabayı bile etkisi altına almıştır.

Guguk Kuşu – Hemşire Ratched: Baskıcı hemşire, akıl hastanesinde kalan hastaları gönülsüz oldukları işler yapmaya zorlar ve McMurphy’yi kaçınılmaz olan bir sona sürükler.

İskoçya’nın Son Kralı – Idi Amin: Uganda’nın kanlı diktatörü olan İdi Amin’in paranoyası ve acımasızlığı yüzlerce insanın ölmesine neden olur.

Diğer Kötü Adam Karakterleri: Hain, Yok edici, İhmalkar, Tacizci, Baskıcı, Kendini beğenmiş, Kindar, Terk eden…