İyi bir senaryo için temanın ne kadar gerekli olduğuna dair şüpheye düştüğünüz anlar olabilir. Sonuçta tek ihtiyacınızın bir şeyi çok isteyen ancak ulaşmaya çalışırken büyük engeller ile karşılaşan ilgi çekici bir karakter olduğunu sanabilirsin. Sevebileceğimiz bir karakter, ulaşmaya çalıştığı somut ve açık bir amaç, bir de bolca çatışma ve engel yaratırsak sanki bu senaryo iş görür diye düşünebiliriz. Hatta biri ‘Hikayenin konusu ne?’ diye sorsa, ona kesin bir dille ‘Sevdiği kadını etkilemenin yolunu bulmak için kadın kılığına giren bir adam hakkında bir komedi filmi’ diyebiliriz.
Bu kısa cevap, bir televizyon yapımcısına ayak üstü sunum yapmak için yeterli olabilir. Peki hikaye gerçekte neyle ilgiliydi? Kabullenme, kimlik, ya da aldanma olabilir mi? Kahramanımız ne istiyor? ‘Sevdiği kadına kavuşmak’. Peki neden? ‘Çünkü aslında sevdiği kadının onu olduğu gibi kabullenip sevmesini istiyor’.
Gördüğünüz gibi arada büyük bir fark var. Olay örgüsü ve dramatik yapı değişmediği halde temanın ne olduğunu artık daha belirgin bir şekilde biliyoruz. Böylece her sahnede kararlarımızı daha doğru vereceğiz çünkü karakterimizin ruhunun derinliklerinde, neyi neden istediğini artık çok iyi biliyoruz.
Tema hayati bir öneme sahiptir ve senaryonun özünü oluşturur. Temayı daraltmak için kullanabileceğimiz üç ana nokta bulunur:
1. Neden? Neden? Neden bu hikaye ? Bu hikayeyi yazmadaki en büyük teşvik olmalı.
2. Karakterin etraflıca araştırılmış olması tema için büyük önem taşır. Karakter, senaristi çatışmayı yazmaya itmeli. Tema ve çatışma birbirine sıkı sıkıya bağlıdır.
3. Senarist temayı karakterler üzerinden farklı yollarla dışavurabilir ancak tema her zaman karakterin birincil amacından yola çıkarak oluşturulmalıdır.