2021 Cannes Film Festivali Ertelendi

2021 Cannes Film Festivali’nin resmi olarak ertelendiği açıklandı.

Tarihinde ilk defa geçen yıl salgın nedeniyle düzenlenemeyen Cannes Film Festivali, bu yıl da bir erteleme kararı ile gündeme geldi. Festival bu yıl da vaka artışından ötürü 11-22 Mayıs’tan 6-17 Temmuz tarihine ertelendi. Cannes Film Festivali, geçen yıl salgın sebebiyle gerçekleşememiş, sadece ödüllere aday gösterilen 56 filmin listesini yayınlamıştı.

Avrupa’da yaşanan zorlu süreç gereği ertelenen festival, salgının gidişatına göre online olarak da düzenlenebilir.

Submissions for 12 Punto TRT Script Days Are Open Now!

Submissions for “12 Punto TRT Script Days”, which will be organized for the third time this year by TRT, started today. For anyone interested in the cinema, Turkey’s biggest scenario development and co-production platform’s event submissions can be made fromwww.trt12punto.com address until February 12, 2021.

Submissions started for “12 Punto TRT Script Days 2021”, the first and only project of its kind made for the cinema industry in Turkey, The event, which will be held for the third time by TRT, will bring together the leading names of world and Turkish cinema this year.

Feature and short film projects will be accepted.

Feature and short film project submissions to the “12 Punto TRT Script Days” can be made between January 12 and February 12, 2021. Submissions will only be made through the submission form on www.trt12punto.com.

Among the 12 finalists selected by the international jury in the feature film category, 4 projects will be awarded TRT Co-Production Award, and 4 projects will be awarded TRT Pre-Buy Award.

Among the short film project applications, 12 projects will be awarded TRT 2 Short Film Production Awards. With the completion of the shootings, the films will broadcast on TRT 2. 12 feature films and 12 short films selected as a result of the evaluation of the pre-jury members will be announced on April 12.

International co-productions, in which Turkish producers have low shares, will also be able to apply to the event until February 12, 2021. With the “TRT International Co-Production Award”, which was given for the first time last year, it will also contribute to the increase in the recognition of Turkish cinema in the international arena.

This year’s “Special TRT Co-Production Award” was given to director Semih Kaplanoğlu.

Within the scope of the event, this year’s winner of the “Special TRT Co-Production Award”, which is given to a master of Turkish cinema every year, was Semih Kaplanoğlu’s new film project “Bağlılık Fikret”. “Bağlılık Fikret” It tells the story of a theater director in his 40s who want to import Ahmet Hamdi Tanpınar’s “Peace” novel, by travelling between the 1930s and the present day Turkey.

Nuri Bilge Ceylan won the “Special TRT Co-Production Award”, which was given for the first time last year, with his latest project “On Dry Herbs”.

Nearly 600 feature and short project applications were made last year.

Among the international jury members of the event held in 2020 were President of the European Film Academy, General Manager of Cannes Cinefondation, CEO of Doha Film Institute, Director of Films Boutique and President of Sarajevo Film Festival Industry. The president of the international jury of 12 Punto, which was held for the first time in 2019, was Oscar President John Bailey. Despite the pandemic conditions, nearly 600 feature and short film project submissions were made to the event in 2020, which was also held with the participation of international brands.

12 Punto TRT Senaryo Günleri’ne Başvuru Heyecanı Başladı!

TRT tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek “12 Punto TRT Senaryo Günleri” başvuruları bugün itibarıyla başladı.  Sinema ile ilgilenen herkesin merakla beklediği, Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu olan etkinliğe başvurular www.trt12punto.com adresinden 12 Şubat 2021 tarihine kadar yapılabilecek.

Türkiye’de sinema sektörüne yönelik yapılan ilk ve tek proje olma özelliği taşıyan “12 Punto TRT Senaryo Günleri 2021” için başvurular başladı. TRT’nin 3’üncüsünü gerçekleştireceği etkinlik bu yıl da Türk ve dünya sinemasının önde gelen isimlerini bir araya getirecek.

Uzun ve kısa metrajlı film projeleri kabul edilecek

“12 Punto TRT Senaryo Günleri”ne uzun ve kısa metrajlı film proje başvuruları 12 Ocak – 12 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılabilecek. Başvurular sadece www.trt12punto.com adresi üzerinde yer alan başvuru formu üzerinden gerçekleştirilecek.

Uzun metrajlı film kategorisinde uluslararası jüri tarafından seçilen 12 finalist arasından 4 projeye TRT Ortak Yapım Ödülü, 4 projeye ise TRT Ön Alım Ödülü verilecek.

Kısa metrajlı film proje başvuruları arasından 12 projeye ise TRT 2 Kısa Film Yapım Ödülü verilecek. Çekimlerin tamamlanmasıyla birlikte filmler TRT 2’de yayımlanacak.  Ön jüri üyelerinin değerlendirmeleri sonucunda seçilen 12 uzun metrajlı ve 12 kısa metrajlı film projeleri 12 Nisan’da açıklanacak.

Türk yapımcıların düşük paylı ortak olduğu uluslararası ortak yapımlar da 12 Şubat 2021 tarihine kadar etkinliğe başvurabilecek. Geçen yıl ilk kez verilen “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” ile birlikte Türk sinemasının uluslararası alanda bilinirliğinin artmasına da katkı sağlanacak.

Bu yılki “Ustaya Saygı” ödülü yönetmen Semih Kaplanoğlu’na verildi

Etkinlik kapsamında her yıl Türk sinemasının bir usta ismine verilen “Ustaya Saygı TRT Ortak Yapım Ödülü”nün bu seneki sahibi, Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Fikret” isimli yeni film projesinin oldu. “Bağlılık Fikret” Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanını sinemaya aktarmak isteyen 40 yaşlarında bir yönetmenin hikayesini 1930’ların Türkiye’si ve günümüz arasında seyahat ederek anlatıyor.

İlk kez geçtiğimiz sene verilen “Ustaya Saygı TRT Ortak Yapım Ödülü”nü “Kuru Otlar Üstüne” isimli son projesi ile Nuri Bilge Ceylan kazanmıştı.

Geçen yıl 600’e yakın uzun ve kısa metrajlı proje başvurusu yapıldı

2020 yılında gerçekleştirilen etkinlikteki uluslararası jüri üyeleri arasında Avrupa Film Akademisi Başkanı, Cannes Cinefondation Genel Müdürü, Doha Film Enstitüsü CEO’su, Films Boutique Direktörü ve Saraybosna Film Festivali Endüstri Başkanı yer almıştı. 2019’da ilki gerçekleştirilen 12 Punto’nun uluslararası jüri başkanı Oscar Başkanı John Bailey’di. Pandemi koşullarına rağmen, yine uluslararası marka isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen 2020 yılındaki etkinliğe, 600’e yakın uzun ve kısa metrajlı film proje başvuruları yapıldı.

İstanbul Film Festivali’ne Başvurular Başladı

40. İstanbul Film Festivali’ne başvurular festivalin resmi internet sitesi üzerinden başladı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından ilk kez 1982 yılında bir sinema haftası olarak düzenlenen İstanbul Film Festivali, 2021’de 40. yaşını kutlamanın heyecanını yaşıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen İstanbul Film Festivali 40. yılında yeni festival formatıyla 2 Nisan’da çevrimiçi olarak başlayacak, haziran ayında da festivalin yarışmalı bölümleriyle sinemalarda, açık hava mekânlarında ve yine çevrimiçi olarak izleyicisi ile buluşacak. Ulusal yarışmalar, 18-29 Haziran‘da yapılacak.

Festival programında yer alacak filmler için son başvuru tarihi 26 Mart 2021. Sadece internet üzerinden yapılacak başvurular için ayrıntılı bilgi festivalin resmi internet sayfası film.iksv.org’da yer alıyor. Festivalin yönetmeliklerine de aynı adresten ulaşılabilir.

40. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye Sineması bölümündeki filmler Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması başlıkları altında izleyicilerle buluşacak. Ulusal Yarışma’da büyük ödül olarak En İyi Film’e Altın Lale veriliyor, ayrıca festivalin kurucularından Onat Kutlar adına Jüri Özel Ödülü, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da birer ödül veriliyor. Festivalde ayrıca Seyfi Teoman adına En İyi İlk Film Ödülü de veriliyor.

Festivale başvurular, festivalin resmi sitesi film.iksv.org üzerinden yönlendirilen Eventival platformundaki form aracılığıyla yapılıyor. Başvurular, 2020-2021 yapımı filmler için açık. 60 dakikadan uzun kurmaca, 30 dakikadan uzun belgesel ve 20 dakikadan kısa filmler festivale başvurabiliyor.