TRT Ortak Yapımı “Mavzer” TV’de İlk Kez TRT 1’de

Fatih Özcan’ın ilk yönetmenlik deneyimi olan TRT ortak yapımı ödüllü film “Mavzer”, televizyonda ilk kez 29 Kasım Salı akşamı saat 23.45’te TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşacak.

Dünya prömiyerini 26. Saraybosna Film Festivali’nde yapan TRT ortak yapımı “Mavzer”, televizyonda ilk kez 29 Kasım Salı akşamı saat 23.45’te TRT 1 ekranlarında olacak. Anadolu’da bir dağ köyünde geçen filmin başrollerini deneyimli oyuncular Serhat Kılıç ve Ozan Çelik paylaşıyor.

Bol ödüllü bir film

“Mavzer”, 7. Boğaziçi Film Festivali’nde Bosphorus Film Lab Working Progress kategorisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne, 8. Boğaziçi Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ise “Jüri Özel Ödülü”nün yanı sıra “FİYAB En İyi Yapımcı” ve Filmyön En İyi Yönetmen” ödüllerinin de sahibi oldu. 27. Adana Altın Koza Film Festival’inde yarışan film “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu”, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ve “En İyi Görüntü Yönetmeni” ödüllerine değer görüldü. Dünya prömiyerini 26. Saraybosna Film Festivali’nde yapan “Mavzer”, 2020 yılında düzenlenen Edinburg Film Festivali’nde de yarıştı.

Filmin konusu

Film, koyunlarını kurt sürüsünden kurtarmaya çalışan bir adamın hikayesini konu alıyor. Veysi’nin koyun sürüsüne kurt saldırır ve koyunlarının çoğunu kaybeder. Koyunlarını korumak için çareyi daha iyi bir silah almakta bulur. Almayı planladığı silah tüfeklerin kralı olarak nitelendirilen mavzerdir.

TRT Ortak Yapımı “Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu” Filmi Vizyona Giriyor

TRT ortak yapımı “Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu” filmi vizyona girmek için gün sayıyor. Çocuklara zamanda yolculuk yaptıracak olan ve yenilenen tasarımıyla gelenekle geleceği buluşturacak film, 9 Aralık’ta vizyona girecek.

Anadolu’nun en sevilen kahramanlarından Nasreddin Hoca’nın sevimli dostlarıyla birlikte macera dolu bir yolculuğa çıktığı “Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu” filmi 9 Aralık’ta seyirciyle buluşacak. TRT Çocuk’un ilgiyle izlenen çizgi filmi “Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu”, yenilenen tasarımıyla beyaz perde için gün sayıyor. Minik izleyiciler, yıllardır televizyon ekranında iki boyutlu olarak izledikleri Nasreddin Hoca’yı sinema salonunda üç boyutlu bir şekilde görecek ve onunla birlikte maceralara atılacak.

Filmin eğlenceli müziklerinde Murat Dalkılıç imzası

Uzun ve titiz bir hazırlık süreci sonunda tamamlanan 3D animasyon türündeki film; dostluk, arkadaşlık ve iş birliğinin başarıya götüren yollarını ortaya koyan evrensel bir mesaja sahip. Nasreddin Hoca’nın zamanda yolculuk aracına yanlışlıkla giren iki hırsız yüzünden işlerin karışmasını konu alan film, çocukları büyük bir serüvene eşlik etmeye davet ediyor.

Nurullah Yenihan ve Naser Merati’nin yönetmenliğini üstlendiği filmin senaryosunu Ayşe Banu Başarıcı kaleme aldı. Filmin eğlenceli müziklerini ise Murat Dalkılıç ve Burak Çambel hazırladı.

Filmin konusu

Dinamik bir senaryo yapısında olan filmin konusu şöyle: Nasreddin Hoca’nın zamanda yolculuk aracına yanlışlıkla giren iki hırsız yüzünden işler karışır. Kahramanlarımız olayların akışını düzeltmek için heyecanlı bir maceraya atılır. Kahramanlar, iki farklı zaman arasında değişen hayat koşullarını uyumlu hâle getirmek için çabalarlar.

“Nasreddin Hoca: Zaman Yolcusu” 9 Aralık’ta tüm Türkiye’de sinemalarda izleyiciyle buluşacak.

TRT Ortak Yapımları “Ceviz Ağacı” ve “Muallim” Filmleri TV’de İlk Kez TRT 1’de

Yönetmen ve senarist Faysal Soysal’ın ikinci uzun metrajı TRT ortak yapımı “Ceviz Ağacı” filmi televizyonda ilk kez bu gece saat 00.15’te, yönetmen Müslim Şahin’in ilk uzun metrajlı filmi TRT ortak yapımı “Muallim” filmi ise televizyonda ilk kez 24 Kasım Perşembe gecesi saat 00.00’da TRT 1’de ekrana gelecek. 

TRT ortak yapımları “Ceviz Ağacı” ve “Muallim” filmleri, televizyonda ilk kez TRT 1 ekranlarında izleyiciyle buluşacak.

TRT ortak yapımı ödüllü film “Ceviz Ağacı”, televizyonda ilk kez bu gece TRT 1’de

TRT ortak yapımı “Ceviz Ağacı” filminin başrollerinde Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil ve Rıza Akın gibi deneyimli oyuncuların yer alıyor. Yurt içi ve yurt dışındaki birçok önemli festivalden ödülle dönen filmin konusu ise şöyle:

“Birçok açıdan silik ve pasif bir karaktere sahip edebiyat öğretmeni Hayati, karısı tarafından hor görülüp terkedilir. Bir süre sonra ataerkil özellikteki kasabada kimliği belirlenemeyen bir kadın cesedi bulunur. Hayati cesedin karısına ait olduğunu iddia edip başkasının işlediği cinayeti üstlenir. Peki ama işlemediği bir cinayeti neden üstlenir insan? Film bu sorunun peşinde insanın en saklı, en gölgede kalmış, derin taraflarını aydınlatmaya çalışırken tutunamayış, kadın cinayetleri, şiddetin bin bir yüzü, edebiyat, tutkular ve pişmanlıklar gibi uğraklarıyla dünya yüzünde insan için özne olarak var olmanın imkanını sorguluyor.”

TRT ortak yapımı “Ceviz Ağacı”, televizyonda ilk kez bu gece saat 00.15’te TRT 1’de.

TRT ortak yapımı “Muallim” filmi televizyonda ilk kez TRT 1’de

Yönetmen Müslim Şahin’in ilk uzun metrajlı filmi “Muallim”, 2. Abdülhamid Han döneminde Fransa’da mühendislik eğitimi alan bir Jön Türk’ün, ülkeye dönüşünde bir köye öğretmen olarak sürgün edilmesini konu alıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Melih Selçuk, Sevtap Özaltun, Ruhi Sarı, Halit Karaata, Kerim Yağcı, Levent Sülün, Engin Yüksel, Barış Hayta, Yiğit Çelebi, Batuhan Ekşi, Tuğçe Tanıl, Mike Mithcell, Uğur Arslanoğlu, Şendoğan Öksüz ve Hakan Karaman gibi oyuncular yer alıyor.

Katıldığı birçok festivalden ödülle dönen “Muallim” filmi, televizyonda ilk kez 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde perşembe gecesi saat 00.00’da TRT 1’de ekrana gelecek.

TRT Ortak Yapımları Oscar Yolunda

Dünyanın en prestijli ödülü olan 95. Akademi Ödülleri’nin “En İyi Uluslararası Film” kategorisinde yarışacak olan aday adayı filmler ülkeler tarafından seçildi. Ülkelerin “En İyi Uluslararası Film” kategorisinde aday gösterdiği yapımlar arasında TRT ortak yapımı ve TRT destekli 4 film yer alıyor.

Bu yıl 95’incisi düzenlenecek Akademi Ödülleri’nin “En İyi Uluslararası Film” kategorisinde yarışacak olan aday adayı filmler ülkeler tarafından seçildi. Ülkelerin “En İyi Uluslararası Film” kategorisinde aday gösterdiği yapımlar arasında TRT ortak yapımı “Klondike”, TRT destekli “A Ballad”, TRT destekli “A Piece of Sky” ve TRT destekli “Victim” filmleri yer alıyor. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin 95. kez düzenleyeceği “Akademi Ödülleri”, 12 Mart 2023’te Los Angeles’taki Dolby Tiyatrosu’nda gerçekleşecek törenle sahiplerini bulacak.

TRT ortak yapımı Klondike, Ukrayna’yı Oscar’da temsil edecek

Dünya prömiyerini geçtiğimiz ocak ayında Sundance Film Festivali’nde yapan ve yönetmeni Maryna Er Gorbach’a “En İyi Yönetmen Ödülü”nü kazandıran TRT ortak yapımı “Klondike”, 95. Akademi Ödülleri’nin “En İyi Uluslararası Film” dalında Ukrayna’nın adayı oldu. Yapımcılığını Mehmet Bahadır Er’in üstlendiği Ukrayna-Türkiye ortak yapımı film, 12 Punto 2020’de “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü”nü kazanmıştı.

TRT destekli “A Ballad” Bosna Hersek’in Oscar adayı

Dünya prömiyerini geçtiğimiz ağustos ayında Saraybosna Film Festivali’nin Ana Yarışması’nda yapan TRT destekli “A Ballad”, 95. Akademi Ödülleri’nin “En İyi Uluslararası Film” dalında Bosna Hersek’in adayı oldu. Ödüllü Boşnak yönetmen Aida Begić’in yönettiği ve Adis Djapo’nun yapımcılığını üstlendiği film, geçen yıl Saraybosna Film Festivali’nin endüstri bölümü Cinelink’in kurgu aşamasındaki projelerin yarıştığı “Work in Progress” bölümünde “TRT Ödülü” kazanmıştı.

TRT destekli “A Piece of Sky” İsviçre’nin Oscar adayı

Dünya prömiyerini geçtiğimiz şubat ayında Berlin Film Festivali’nin Ana Yarışması’nda yapan ve festivalden “Özel Mansiyon Ödülü” ile ayrılan TRT destekli “A Piece of Sky”, 95. Akademi Ödülleri’nin “En İyi Uluslararası Film” dalında İsviçre’nin adayı olarak seçildi. İsviçre-Almanya ortak yapımı filmin yönetmenliğini Michael Koch üstlenirken, yapımcılığını ise Christof Neracher yapıyor. Film, geçtiğimiz yıl 55. Karlovy Vary Film Festivali’nin endüstri bölümü Eastern Promises’ta kurgu aşamasındaki film projelerinin yarıştığı First Cut+ kategorisinde “TRT Ödülü” kazanmıştı.

TRT destekli “Victim” Slovakya’nın Oscar adayı

Dünya prömiyerini 79. Venedik Film Festivali’nde gerçekleştiren, izleyicilerden ve basından büyük övgüler alan TRT destekli “Victim”, 95. Akademi Ödülleri’nin “En İyi Uluslararası Film” dalında Slovakya’nın adayı oldu. Slovakya-Çekya-Almanya ortak yapımı bir ilk film olan “Victim” filminin yönetmenliğini Michal Blaško, yapımcılığını ise Jakub Viktorín ve Pavla Janoušková Kubečková üstleniyor. Film, 2021’de gerçekleştirilen 55. Karlovy Vary Film Festivali’nde kurgu aşamasındaki projelerin yarıştığı Work in Progress bölümünde “TRT Ödülü” kazanmıştı.

Geçtiğimiz mayıs ayında dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde “En İyi Film Ödülü” olan “Altın Palmiye”yi kazanan TRT ortak yapımı “Triangle of Sadness” filmi de Oscar yarışında favori filmler arasında yer alıyor.

Oscar Yolcusu TRT Ortak Yapımı “Klondike” 11 Kasım’da Sinemalarda

95. Akademi Ödülleri’nin “En İyi Uluslararası Film” dalında Ukrayna’nın adayı seçilen TRT ortak yapımı “Klondike”, 11 Kasım’da vizyona giriyor.

Maryna Er Gorbach’ın yönettiği, Mehmet Bahadır Er’in yapımcılığını üstlendiği TRT ortak yapımı “Klondike” filmi, 11 Kasım’da sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 12 Punto 2020’de “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü”nü kazanan “Klondike” filmi, Ukrayna’yı Oscar’da temsil edecek.

TRT ortak yapımı Klondike, Ukrayna’yı Oscar’da temsil edecek

Dünya prömiyerini geçtiğimiz ocak ayında Sundance Film Festivali’nde yapan Türkiye-Ukrayna ortak yapımı “Klondike”, festivalde “En İyi Yönetmen Ödülü”nü kazanmıştı. Katıldığı birçok önemli festivalden ödülle dönen film,  Saraybosna Film Festivali’nde “Saraybosna’nın Kalbi En İyi Yönetmen Ödülü”ne de layık görülmüştü. 95. Akademi Ödülleri’nin “En İyi Uluslararası Film” dalında Ukrayna’nın adayı seçilen film, 12 Mart 2023’te düzenlenecek ödül töreni için “En İyi Uluslararası Film” kategorisinde ise aday adayı.

Ukrayna-Rusya sınırında yaşayan hamile bir kadın olan Irka’nın ayrılıkçı gruplar tarafından köyünün kuşatılmasına rağmen evini terk etmeyişiyle başlayan “Klondike”, Irka ve ailesinin kendilerini uluslararası bir uçak kazası felaketinin merkezinde bulmalarını konu alıyor.

TRT Ortak Yapımı “Bandırma Füze Kulübü”ne Bandırma’da Özel Gösterim Düzenlendi

Türkiye’nin uzay yarışına başlangıcını beyaz perdeye taşıyan TRT ortak yapımı “Bandırma Füze Kulübü” filmi, Bandırma’da düzenlenen iki özel gösterimle izleyiciyle buluştu.

TRT ortak yapımı “Bandırma Füze Kulübü” filmi, Bandırma’da düzenlenen özel gösterimlerle izleyicilerle buluştu. Film ekibi ilk olarak Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi, ardından özel bir sinema salonunda Bandırma halkıyla birlikte filmi izledi. Türkiye’nin uzay yarışına başlangıcını beyaz perdeye taşıyan filmin özel gösterimlerine Bandırma halkı yoğun ilgi gösterdi.

“Bandırma’nın medarıiftiharı gençlerinin hikayesini gençlerle buluşturduk”

Özel gösterimler öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan TRT Genel Sekreteri İbrahim Keleş, Bandırma’nın medarıiftiharı gençlerinin hikayesinin anlatıldığı filmin gençler ile buluşturulmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Filmde, bu ülkenin ve hayalleri yarım kalmış olanların hikayesini anlatan tüm ekibe teşekkürlerini sunan Keleş, “Bu filmin bugünün Türkiye’si gençlerine umut olmasını temenni ediyoruz. Bugün, artık yeni bir Türkiye’yi ve umutlarını, hayallerini ve fezayı daha yakın gören gençlerimizle birlikte güzel günler yaşıyoruz. Onun için bugüne kadar, bütün bu çalışmalarda da tarihimizde de emeği geçen herkesi saygı ve hürmetle anıyoruz,” şeklinde konuştu.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Süleyman Özdemir ise Bandırma’da başlayan hikâyenin tüm gençlerin seyredebileceği güzel bir filme dönüştüğünü aktardı.

Oyuncular Bandırma halkıyla bir araya gelerek sohbet etti

Filmde Artuğ Sayıner’in eşini canlandırdığını belirten oyuncu Alina Boz, “Artuğ Sayıner’in eşi ile çekimler sırasında bir araya gelmiştik. Bu süre içerisinde Artuğ Sayıner’i kaybettik. Kızının gözlerindeki o parlaklığı gördüğümüzde bizler de çok mutlu olduk. Kızı bizleri gördüğünde gözlerinin dolduğunu ve bu hikâyeyi canlandırmamızdan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Aslında bu bile bizler için çok önemli.” dedi.

Oyuncu Deniz Can Aktaş ise filmin mottosunun “Başımıza icat çıkartma” olduğunu ifade ederek, “Bu motto aslında Türkiye’de birçok insanda karşılığı olan bir motto. Maalesef hepimiz bunlarla karşılaşıyoruz. Çocukluğumuzdan lise çağına, meslek seçmeye başladığımız andan itibaren hepimizin karşılaştığı bir durum. Ancak insanlar bana göre ilk olarak bu motto üzerinden empati kurmaya başlıyorlar. Filmde bunun üzerine yürüdük ve bu tür engellerle karşılaşan insanları anlattık,” dedi.

Açıklamalar sonrasında filmi izlemeye gelen seyircilerle bir araya gelen oyuncular, salonları gezerek izleyicilerle sohbet etti.

Tarihe adını altın harflerle yazdırmış liselilerin hayatı beyazperdede

TRT ortak yapımı “Bandırma Füze Kulübü” filmi, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde bir lise kulübü olarak başlayan, Amerika ve Rusya’yla amatör uzay yarışına girecek kadar gelişen ve ülkemizin tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir topluluğu konu alıyor. 1950’lerin sonunda, ilk defa uzaya füze gönderen ülkeler arasına girmemizi sağlayan liseli gençlerin hayatından sinemaya uyarlanan filmin başrollerinde; Alina Boz, Denizcan Aktaş, Erkan Kolçak Köstendil, Aslı Bekiroğlu, Atay Yıldız, Öykü Gürman, Gökhan Yıkılkan, Görkem Sevindik ve Altan Erkekli gibi oyuncular yer alıyor.

TRT Ortak Yapımı “Hüzün Üçgeni” Avrupa Film Ödülleri’nde 4 Dalda Aday Gösterildi

“Avrupa’nın Oscar’ları” olarak kabul edilen “Avrupa Film Ödülleri”nde ana dallarda yarışacak aday listesi açıklandı. Avrupa Film Akademisi tarafından bu yıl 35. kez gerçekleştirilecek olan “Avrupa Film Ödülleri”nde, Altın Palmiye ödüllü yönetmen Ruben Östlund’un TRT ortak yapımı “Hüzün Üçgeni” (Triangle of Sadness) filmi toplam dört dalda aday gösterildi.

İsveçli yönetmen Ruben Östlund’un Altın Palmiye ödüllü TRT ortak yapımı filmi “Hüzün Üçgeni”, “Avrupa Film Ödülleri”nde “En İyi Film, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Erkek Oyuncu” ve “En İyi Senaryo” dallarında aday gösterildi. “En İyi Film” dalında aday gösterilen beş filmden biri olan “Hüzün Üçgeni”, yönetmeni ve senaristi Ruben Östlund’a “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Senaryo” dallarında adaylık getirdi. Ayrıca filmde Rus bir milyarderi canlandıran Hırvat-Danimarkalı oyuncu Zlatko Buric ise “En İyi Erkek Oyuncu” dalında aday oldu.

Ödüller, 10 Aralık’ta sahiplerini bulacak

Geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleşen “75. Cannes Film Festivali”nde “Altın Palmiye” ödülünün sahibi olan TRT ortak yapımı film, “En İyi Film” kategorisinde “Close”, “Holy Spider”, “Corsage” ve “Alcarras” filmleriyle yarışıyor. 23 Kasım’da diğer dallarda adaylıkların açıklanmasıyla birlikte, 4 bin 400 Avrupa Film Akademisi üyesi, aday filmleri ve isimleri oylayacak. Oylama sonunda kazananlara ödülleri, 10 Aralık’ta İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te gerçekleştirilecek olan “Avrupa Film Ödülleri Töreni”nde takdim edilecek.

Türkiye, İsveç, Fransa, ABD, İngiltere, İsviçre, Yunanistan ortak yapımı “Hüzün Üçgeni”, modellik yapan genç çift Carl ve Yaya’nın milyarder yolcuların bulunduğu süper lüks bir gemiyle çıktığı gezide başından geçenleri anlatıyor. Bir fırtına sonrasında Carl ve Yaya, bir grup milyarder ve geminin temizlikçilerinden biriyle birlikte ıssız bir adada mahsur kalır. “Hüzün Üçgeni”, hiyerarşinin aniden alt üst olduğu, rollerin ve sınıfların tersine döndüğü bir hiciv filmi.