Türkiye’de sinema sektörüne yönelik yapılan ilk ve tek proje olma özelliği taşıyan “TRT 12 Punto”, ilk kez düzenlendiği 2019 yılından bugüne kadar bir çok başarıya ve ilke imza attı. Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu olan etkinlik, son 5 yılda uluslararası sinema endüstrisinde referans gösterilen platformlardan biri haline geldi.
Son yıllarda dünya sinema endüstrisinde en çok dikkat çeken etkinlikler arasında yer alan “TRT 12 Punto”, ilk kez düzenlendiği 2019 yılından itibaren Türk ve dünya sinemasının önemli filmlerinde desteğiyle yer aldı. Uluslararası sinema endüstrisinde referans gösterilen platformlardan biri haline gelen “TRT 12 Punto”, son 5 yılda çeşitli kategorilerde toplam 111 projeye ödül verdi. “TRT 12 Punto”da bugüne kadar 18 “TRT Ortak Yapım Ödülü”, 18 “TRT Ön Alım Ödülü”, 16 “TRT Proje Geliştirme Ödülü”, 11 “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” ve 48 “TRT Kısa Film Yapım Ödülü” olmak üzere toplam 111 ödül verildi.
2019’dan bu yana Türk filmlerine en önemli destek “TRT 12 Punto”dan
Türk sinemasının deneyimli yönetmenlerinin ve genç yeteneklerinin ürettiği nitelikli projelerin yer aldığı “TRT 12 Punto”da, Türk film projelerine toplam 52 ödül verildi. “Bir Tutam Karanfil”, “Turna Misali”, “Hara” ve “Tereddüt Çizgisi” gibi ödül almış ve çekimi tamamlanmış olan projeler, prömiyerlerini Türkiye ve dünyanın sayılı film festivallerinde geçekleştiriyor. Venedik, Tokyo, Antalya, İstanbul ve Boğaziçi Film Festivali gibi prestijli festivallerde görücüye çıkan filmler birçok festivalde yarışarak ödüller kazandı. “TRT Ortak Yapım Ödülü” ve “TRT Ön Alım Ödülü” kazanan projelerin bir kısmının çekimleri gerçekleştirilmeye devam ederken, kurgu ve post prodüksiyon aşamalarını tamamlayan projeler ise festival yolculuklarına başlayacak.
Ayrıca 2020’de “TRT 12 Punto” finalisti olarak seçilen projelerin bazıları, Türkiye’nin en önemli yönetmenleri arasında gösterilen Zeki Demirkubuz, Tayfun Pirselimoğlu ve Reha Erdem gibi isimlerin filmlerinden oluşuyor. Bu önemli yönetmenlerin finaldeki projeleri jüri sunumlarından sonra “TRT Ortak Yapım Ödülü” alarak ayrıldı.
TRT 12 Punto, Türk filmlerinin yanı sıra uluslararası filmleri de destekliyor
2020 yılından bu yana “TRT 12 Punto”da, Türk bir yapımcının düşük paylı ortak yapımcı olduğu uluslararası filmlere de destek veriliyor. “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” kazanan toplam 11 filmin tamamı prömiyerlerini A sınıfı festival olarak görülen dünyanın sayılı film festivallerinde gerçekleştiriyor. Bugüne kadar “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü”nü kazanan filmlerden Ukrayna-Türkiye ortak yapımı “Klondike”, İspanya-Türkiye-Fransa ortak yapımı “Kutsal Ruh”, Azerbaycan-Türkiye-Meksika ortak yapımı “Balıklara Hutbe” ve Polonya-Türkiye-Fransa ortak yapımı “The Green Border” dünya prömiyerlerini dünyanın en önemli festivallerinde yapmaya devam ediyor. Sundance, Berlin, Locarno ve Venedik Film Festivali gibi prestijli festivallerde yarışan ortak yapımlar, katıldıkları festivallerden çeşitli ödüller kazanarak başarılarını dünyaya duyurdu.
5 yılda 2 bin uzun ve kısa metraj film projesi başvuru yaptı
“TRT 12 Punto”ya 2019’dan bu yana her yıl 100’ün üzerinde senaryo ve geliştirme aşamasındaki uzun metrajlı film projesi başvuruyor. Her yıl farklı isimlerin yer aldığı Türk sinemasından bağımsız yönetmen, yapımcı ve senaristlerden oluşan 5 kişilik ön jüri 12 finalist projeyi seçiyor. Aynı zamanda 2020 yılından bu yana toplam 48 kısa film projesine de “TRT Kısa Film Yapım Ödülü” verildi. Ödül kazanan projelerden olan “Rutubet” dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde, “Birlikte Yalnız” ise dünya prömiyerini Saraybosna Film Festivali’nde gerçekleştirmişti.
2020 itibarıyla toplam 1400’ün üzerinde kısa film projesinin başvuru yaptığı projeler Türk sinemasından bağımsız profesyonellerin oluşturduğu 3 kişilik jüri tarafından değerlendirilerek ödül alıyor. Ödül alan 12 proje Türkiye’nin en önemli senarist, yönetmen ve senaryo danışmanlarından senaryo danışmanlığı eğitimi alıyor.
Dünya sinemasının en önemli isimleri her yıl “TRT 12 Punto”da jüri koltuğuna oturuyor
“TRT 12 Punto”, her yıl dünya sinemasının en önemli yönetmen, yapımcı ve endüstri profesyonellerini bir araya getiriyor. Oscar Akademi Başkanı John Bailey, Doha Film Enstitüsü CEO’su Fatma Al Remaihi, Avrupa Film Akademisi Başkanı Mike Downey, Cannes Film Festivali Cinefondation Genel Müdürü Georges Goldenstern, Berlin Film Festivali Coprpoduction Market’in Direktörü Martina Bleis, Oscar adayı yönetmen Jasmila Zbanic, Altın Palmiye Ödüllü yapımcı Philippe Bober, Avrupa’nın en büyük film fonu Eurimages’ın Direktörü Susan Newman-Baudais, Venedik Film Festivali’nin programcısı Paolo Bertolin, Oscar ödüllü yönetmen Danis Tanovic, Oscar Ödüllü Yapımcı Ewa Puszczynska ve Saraybosna Film Festivali Kurucusu Mirsad Purivatra gibi uluslararası isimler jüri üyelerinden bazılarını oluşturuyor.
TRT 12 Punto’nun tarihsel gelişimi
2019 yılında düzenlenmeye başladığında finalist projelerin senaryo geliştirme ve sunum danışmanlığı aldığı, uluslararası jüriye projelerin sunulduğu ve ödüllerin karara bağlandığı bir platform olan “TRT 12 Punto”, yıllar içerisinde gelişimini sürdürerek uluslararası arenada da önemli bir referans olarak görülmeye başlandı. 2022 yılında ilk kez düzenlenen “TRT 12 Punto Meetings” programıyla birlikte uluslararası sinema endüstrisinin en önemli kuruluşlarının ve festivallerinin temsilcileri, satış ajansları ve yapımcılar Türkiye’ye gelerek “TRT 12 Punto” finalistleriyle toplantılar gerçekleştirdi. 2023 yılında dünyanın 22 ülkesinden gelen uzman konuklar, “TRT 12 Punto Meetings” kapsamında finalist projelerle toplantılar gerçekleştirdi.
Türk ve dünya sinemasının en önemli konuları uzmanlarıyla birlikte ele alınıyor
5 yıldır “TRT 12 Punto” kapsamında gerçekleştirilen masterclass ve paneller de Türk film endüstrisinin ve sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliklerden biri oldu. Her yıl alanında uzman isimler sinemanın güncel tartışmalarıyla ilgili panellerde konuşuyor, usta yapımcı ve yönetmenler kariyerlerini masterclasslarda izleyicilerle paylaşıyor. “TRT 12 Punto”da gerçekleşen masterclasslar ve paneller, bir hafta boyunca sektörün nabzını tutan ve sektör temsilcilerini bir araya getiren önemli bir platform oluşturdu.