“Aslan Hürkuş 4: Hürjet Oyunda” Filminin Galası Gerçekleşti

TRT ortak yapımı “ASLAN HÜRKUŞ 4: HÜRJET OYUNDA” filminin galası İstanbul’da gerçekleşti. TRT Çocuk’un mucit kahramanı Aslan’ın animasyon türündeki dördüncü sinema filmi “ASLAN HÜRKUŞ 4: HÜRJET OYUNDA” 17 Ocak’ta minik izleyicileriyle buluşacak.

TRT Çocuk’un mucit kahramanı Aslan ve arkadaşları ile HÜRKUŞ, HÜRJET ve KAAN’ın bir araya gelerek oluşturdukları dostluk ve eğlence dolu hikayelerini konu alan “ASLAN HÜRKUŞ 4: HÜRJET OYUNDA” filminin galası İstanbul’da gerçekleşti. Filmdeki karakterlerden Aslan, Mehmet ve Zeynep’in maskotlarının eğlenceli gösterileriyle yer aldığı galaya, minik davetliler yoğun ilgi gösterdi.

TRT Genel Sekreteri Keleş: “Çocuklarımız daha çok yerli ve milli kahramanlarla buluşsun”

Gala öncesi açıklama yapan TRT Genel Sekreteri İbrahim Keleş, TRT Çocuk’un sevilen markalarından biri olan ASLAN HÜRKUŞ serisinin dördüncü filminin gişede yeni bir başlangıca adım atacağını söyleyerek, “Filmimizin gişesinin bol olmasını ve daha çok yerli ve milli kahramanlarıyla buluşan çocuklarımızın sinemaları şenlikle doldurmasını, ara tatilde de iyi vakit geçirmelerini diliyorum.” dedi.

TRT Sinema Müdürü Güven: “Yeni rekorlara imza atacak bir serüvenle beraberiz”

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, TRT Sinema ve TRT Çocuk iş birliğiyle 2025 yılına yeni bir filmle başlamış olduklarını belirterek, “Yeni rekorlara imza atacak bir serüvenle karşınızdayız. Animasyon sektörünün Türk sinemasını domine eden bir piyasa haline gelmesinden dolayı bu serilerin devamının sinemaseverlerin teveccühüyle beraber artarak devam edeceğini düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

Yapımcı Kaya: “Yerli ve milli savunma sanayisini çocuklarımıza sevdirmek misyonumuz”

Filmin yapımcısı Murat Kaya ise galaya yoğun bir katılım olduğunu vurgulayarak,  “Amacımız havacılığı, uzayı, teknolojiyi çocuklara sevdirmek. ASLAN HÜRKÜŞ bu şekilde bir marka olarak doğdu. Her filmde olduğu gibi, yerli ve milli savunma sanayisini çocuklarımıza sevdirmek gibi bir misyonumuz var. Filmde ayrıca sloganımız ‘Yılın en tempolu macerası’. Bu sefer oyun dünyasında kahramanlarımızı çok büyük sürprizler bekliyor. Çocuklar soluksuz bir şekilde izleyecek.” şeklinde konuşu.

2025’in TRT ortak yapımı ilk animasyon filmi olan yapım, TRT Çocuk bünyesindeki psikolog, pedagog, çocuk gelişim uzmanları ve içerik editörleri tarafından detaylı bir değerlendirme sürecinden geçti. Eğlence, dostluk ve heyecan dolu filmde, HÜRJET ve HÜRKUŞ bir kaza sonucu Minigen adlı oyun gezegene giden Aslan ve arkadaşlarını bulmaya çalışır; fakat bu oyun gezegeninde kahramanlarımızı farklı sürprizler beklemektedir. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) teknik danışmanlık desteğiyle hazırlanan TRT ortak yapımı filmle, okul çağındaki çocuklara havacılığı sevdirmek, onları gelişen milli teknoloji hakkında bilgilendirmek, takım ruhu ve dostluk kazanımlarıyla buluşturmak hedefleniyor.

Yönetmenliğini H. Sinan Güngör, Halil Öztürk ve Semih Turalı’nın üstlendiği filmin senaryosu ise Ali Hakan Kaya ve Sinem Doğangönül tarafından kaleme alındı. Müziklerini Ali Bakan’ın hazırladığı filmde, şarkıcı Ferman Akgül “Hint Kumaşı” isimli parçasını yeniden yorumlayarak filmin müziği olan “Zafer Bizim” isimli şarkıyı seslendirdi. “ASLAN HÜRKUŞ 4: HÜRJET OYUNDA” filmi 17 Ocak’ta minik seyircileriyle buluşacak.

“12 Punto 2025” Başvuruları Başladı

TRT tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenecek olan “12 Punto 2025”e başvurular başladı. Sinema ile ilgilenen herkesin merakla beklediği, Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu olan etkinliğe başvurular www.trt12punto.com adresinden 12 Şubat’a kadar yapılabilecek.

Sinema sektörüne yeni bir soluk kazandırmak amacıyla TRT tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “12 Punto 2025” için başvurular başladı. Bu yıl 7’ncisi gerçekleşecek etkinlik, Türk ve dünya sinemasının önde gelen isimlerini yine bir araya getirecek. “12 Punto 2025”e, ana yapımcısı Türk bir yapımcı olan uzun metrajlı film projeleri, Türk bir yapımcının düşük paylı ortak olduğu uluslararası uzun metrajlı film projeleri ve kısa film projeleri başvuru yapabilecek. 12 Şubat Çarşamba gecesi saat 23.59’a kadar devam edecek başvurular, sadece www.trt12punto.com adresi üzerinde yer alan başvuru formu üzerinden gerçekleştirilecek.

12 Punto 2025 için başvuruların başladığını sosyal medya hesabından duyuran TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “TRT olarak bu yıl 7’ncisini düzenleyeceğimiz Türkiye’nin en büyük senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu @trt12punto’ya başvurular başladı. Film endüstrisi için önemli bir referans noktası olan 12 Punto’ya başvurular http://trt12punto.com’dan yapılabilecek.” ifadelerini kullandı.

Uzun ve kısa metrajlı film projeleri kabul edilecek

Türk sinemasının usta yönetmen, yapımcı ve senaristlerinden oluşan ön jürinin uzun metraj projeleri değerlendirmesinin ardından 12 finalist proje, 12 Nisan’da açıklanacak. Dünya sinemasının önde gelen isimlerinin yer aldığı uluslararası jüri ise; 12 finalist proje arasından 3 projeye “TRT Ortak Yapım Ödülü”, 3 projeye “TRT Ön Alım Ödülü” ve 6 projeye “TRT Proje Geliştirme Ödülü” verecek. Ödül kazanan projeler 20 Temmuz’da gerçekleşecek 12 Punto 2025 Kapanış ve Ödül Töreni’nde açıklanacak. Kısa metrajlı proje başvuruları arasından 6 projeye ise “TRT Kısa Film Yapım Ödülü” verilecek. Ödül kazanan projeler 12 Nisan’da açıklanacak. “TRT Kısa Film Yapım Ödülü” kazanan projenin sahipleri 13-20 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek “12 Punto 2025” haftasında, dünya sinemasının önemli danışmanlarının verdiği senaryo geliştirme atölyelerine katılarak filmlerini geliştirecekler.

12 Punto’dan Türk yapımcıların ortak olduğu uluslararası projelere ödül

Türk yapımcıların düşük paylı ortak olduğu uluslararası ortak yapımlar da 12 Şubat 2025 tarihine kadar 12 Punto’ya başvurabilecek. Dünyanın her yerinden uzun metrajlı film projelerine açık olan “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” başvuruları, projenin Türk ortak yapımcısı tarafından yapılabilecek. Kazanan projelerin sahiplerine ödülleri 20 Temmuz’da gerçekleşecek 12 Punto 2025 Kapanış ve Ödül Töreni’nde verilecek. “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” ile birlikte, Türk sinemasının gerçek manada uluslararası bir kimlik kazanmasının önü de açılıyor.

12 Punto’da ilk kez 2020’de verilen “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü”nü kazanan Türkiye-İspanya-Fransa ortak yapımı “Kutsal Ruh” dünya prömiyerini dünyanın en prestijli film festivallerinden Locarno Film Festivali’nin ana yarışmasında gerçekleştirmiş ve ödül kazanmıştı. 2020’de ödül alan Türkiye-Ukrayna ortak yapımı “Klondike” dünya prömiyerini dünyanın en önemli film festivallerinden Sundance Film Festivali’nde gerçekleştirerek, “En İyi Yönetmen” ödülünün sahibi oldu. 2022’de ödül alan Türkiye-Azerbaycan-Meksika ortak yapımı “Balıklara Hutbe” filmi Locarno Film Festivali’nde yarışarak ödül kazandı. 2023’te ödülün sahibi olan Türkiye-Polonya-Fransa-Çekya-Belçika ortak yapımı “Green Border” filmi ise, dünyanın en eski ve büyük film festivali olan Venedik Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yarışarak toplam 7 ödülün sahibi olmuştu.

Geçen yıl 424 proje başvuru yapmıştı

12 Punto’nun uluslararası jüri üyeleri her yıl dünya sinemasının en etkili isimlerinden oluşuyor. 2024’te 12 Punto’nun uluslararası jürisi; Oscar Ödüllü yönetmen Pawel Pawlikowski, dünya çapında bir star olan oyuncu Ghassan Massoud, Oscar Ödüllü yapımcı Cat Villiers, Oscar adayı ödüllü yönetmen Rithy Panh ve FIPRESCI Başkanı Ahmed Shawky’den oluşuyordu. Geçtiğimiz yıl 12 Punto’ya ana yapımcı ve uluslararası ortak yapımcı kategorilerinde toplam 118 uzun metrajlı ve 322 kısa metrajlı olmak üzere toplam 440 proje başvuru yaptı.

12 Punto 2025’te uzun metrajlı projeler için başvuru süreci nasıl işliyor?

12 Punto 2025’e başvuran projeler, Türk sinemasından bağımsız ve profesyonel isimlerden oluşan 5 kişilik ön jüri tarafından değerlendirecek. Finale kalan 12 projenin ekipleri 13-20 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek 12 Punto 2025 haftası esnasında dünyaca ünlü senaryo danışmanları, sunum danışmanları ve yapımcılık danışmanları ile toplantılara katılacaklar. Ardından projelerini uluslararası sinema sektörünün en önemli isimlerinin yer aldığı uluslararası jüriye sunacaklar. Başvurular için tür ve konu kısıtlaması bulunmuyor. Uzun metrajlı proje başvurularının bir yapım şirketi tarafından yapılması gerekirken; kısa metrajlı proje kategorisinde ise böyle bir şart aranmıyor, bireysel başvurular da kabul ediliyor.

Başvuru için buraya tıklayın.