“Kızım Gibi Kokuyorsun” Şanghay’da Yarışacak

Kızım Gibi Kokuyorsun filminin prömiyeri, 22. Şanghay Uluslararası Film Festivali’nde yapılacak.

Olgun Özdemir’in yazıp yönettiği “Kızım Gibi Kokuyorsun” filmi prömiyer yaparak 22. Şanghay Uluslararası Film Festivali’nde seyirci karşısına çıkacak.

Clemence Verniau, Çağlar Ertuğrul, Yılşen Özdemir, Şerif Sezer, Esin Civangil ve Tolga Güleç’in rol aldığı film, 14-25 Haziran’da düzenlenecek festivalin Uluslararası Panorama bölümünde yarışacak.

72. Cannes Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu

72. Cannes Film Festivali ödülleri 25 Mayıs Cumartesi akşamı düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Altın Palmiye ödülü Bong Joon-ho imzalı “Parasite” filminin oldu.

Alejandro Gonzalez Iñárritu‘nun jüri başkanı olarak yer aldığı seçkide Elle Fanning, Maimouna N’Diaye, Kelly Reichardt, Alice Rohrwacher, Enki Bilal, Robin Campillo, Yorgos Lanthimos ve Paweł Pawlikowski gibi önemli isimler de yer aldı.

Bu yıl festivalde yer alan TRT ortak yapımı “It Must Be Heaven” (Burası Cennet Olmalı), FIPRESCI Ödülleri Ana Yarışma bölümünde En İyi Film ve Özel Mansiyon Ödülü’ne layık görülerek geceden 2 ödülle ayrıldı.

 

72. Cannes Film Festivali Ödüllerinin Tamamı:

Ana Yarışma Altın Palmiye: Parasite – Bong Joon-ho
Grand Prix: Atlantique – Mati Diop
En İyi Yönetmen: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne – Young Ahmed
En İyi Erkek Oyuncu: Antonio Banderas – Pain and Glory
En İyi Kadın Oyuncu: Emily Beecham – Little Joe
Jüri Özel Ödülü: Bacurau (Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles) ve Les misérables (Ladj Ly)
En İyi Senaryo: Céline Sciamma – Portrait of a Lady on Fire
Özel Mansiyon: Elia Suleiman – It Must Be Heaven
Diğer Ödüller
Altın Kamera Ödülü: Nuestras Madres (César Díaz)
Kısa Film Dalında Altın Palmiye: The Distance Between the Sky and Us (Vasilis Kekatos)
Kısa Film Özel Mansiyon: Monster God (Agustina San Martin)
FIPRESCI
Ana Yarışma: It Must Be Heaven (Elia Suleiman)
Belirli Bir Bakış: Beanpole (Kantemir Balagov)
Yönetmenlerin 15 Günü: The Lighthouse (Robert Eggers)

Platino Ödülleri’ne “Roma” Damga Vurdu

6. Platino Ödülleri’nde kazananlar açıklandı.

2019 Platino Ödülleri’nde kazananlar belli oldu. Geceye Alfonso Cuaron’un son başyapıtı “Roma” damga vurdu. Büyük ödül de dahil olmak üzere toplam altı ödüle layık görülen “Roma”yı, ikişer ödülle El Reino ve Las Herederas takip etti.

İşte kazananların tamamı:

EN İYİ FİLM: Roma, Alfonso Cuaron
EN İYİ YÖNETMEN: Alfonso Cuaron, Roma
EN İYİ SENARYO: Alfonso Cuaron, Roma
EN İYİ FİLM MÜZİĞİ: Alberto Iglesias, Yuli
EN İYİ ERKEK OYUNCU: Antonio de la Torre, El Reino
EN İYİ KADIN OYUNCU: Ana Brun, Las Herederas
EN İYİ ANİMASYON: Un día más con vida, Raúl de la Fuente ve Damián Nenow
EN İYİ BELGESEL: El silencio de otros, Robert Bahar ve Almudena Carracedo
EN İYİ İLK FİLM: Las Herederas, Marcelo Martinessi
EN İYİ KURGU: Alberto Del Campo, El Reino
EN İYİ SANAT YÖNETİMİ: Angélica Perea, Pájaros de Verano
EN İYİ SİNEMATOGRAFİ: Alfonso Cuarón, Roma
EN İYİ SES YÖNETİMİ: Sergio Díaz, Skip Lievsay, Craig Henighan ve José Antonio García, Roma
EN İYİ FİLM & DEĞERLER ÜZERİNE EĞİTİM: Campeones, Javier Fesser
SEYİRCİ ÖDÜLÜ: Roma, Alfonso Cuaron

Kubrick’in Senaryosu Dizi Oluyor

Stanley Kubrick’in “God Fearing Man” senaryosu mini dizi olarak televizyona uyarlanacak.

Usta yönetmen Stanley Kubrick’in, banka soyguncusu olarak tarihe geçen Kanadalı papaz Herbert Emerson Wilson’ın hayat hikâyesinden esinlenerek yazdığı “God Fearing Man” senaryosu, mini dizi olarak televizyona uyarlanacak.

Kubrick’in hayata geçiremediği birçok proje içerisinde yer alan senaryonun Media Musketeers, ForLan Films iş birliğinde mini dizi konseptine uyarlanacağı açıklandı. Stanley Kubrick’in senaryosunu yazdığı “God Fearing Man”, 4 saatlik mini dizi olarak hazırlanacak.

“God Fearing Man”; 20. yüzyılın başlarında yaşamış gelmiş geçmiş en iyi kasa hırsızlarından Kanadalı papaz Herbert Emerson Wilson’ın, ABD tarihindeki en başarılı banka soyguncularından biri hâline gelmesini ve suç yaşamına dönüşen gerçek hikâyesini konu alıyor.

Yapım aşamasında olan filmin oyuncu kadrosu ve teknik ekibiyle alakalı henüz bir açıklama yapılmadı.

Ruben Östlund Saraybosna Film Festivali’nin Jüri Başkanı Oldu

İsveçli yönetmen Ruben Östlund, 25. Saraybosna Film Festivali’nin jüri başkanlığını üstlenecek.

2017 yılında The Square filmiyle Altın Palmiye kazanan başarılı yönetmen Ruben Östlund, Saraybosna Film Festivali’nin bu yılki jüri başkanı olarak seçildi.

Bu yıl 16 – 23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek Saraybosna Film Festivali’nin Festival Direktörü Mirsad Purivatra tarafından yapılan açıklamada; “Östlund gibi seçkin bir yönetmenin festivalin jüri başkanlığını üstlenmesinden dolayı mutluluk duyuyoruz. Östlund, film anlatımı özgünlüğünü koruyan yönetmenlerden biri…” sözleriyle sinemaseverlere müjdeli haberi verdi.

Östlund’un The Square, Play ve Turist filmleri daha önce Saraybosna Film Festivali kapsamında seyirciyle buluşmuştu.

2019 BAFTA TV Ödülleri Sahiplerini Buldu

BAFTA TV Ödülleri (British Academy Television Awards) 12 Mayıs Pazar gecesi Londra’da gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Televizyon dalında yapımların ödüllendirildiği geceye “Killing Eve” damgasını vurdu. En İyi Dram Dizisi ödülü, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödüllerinin sahibi olan “Killing Eve”, ödül töreninden 3 ödülle ayrıldı.

Gecede birden fazla ödül kazanan bir diğer yapım da “Patrick Melrose” oldu. “Patrick Melrose” En İyi Mini Dizi ödülünü kazanırken, Benedict Cumberbatch de dizideki başarılı performansıyla En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü.

2019 BAFTA TV Ödüllerinin Tümü:

İyi Dram Dizisi: Killing Eve En İyi Mini Dizi: Patrick Melrose
En İyi Erkek Oyuncu: Benedict Cumberbatch – Patrick Melrose
En İyi Kadın Oyuncu: Jodie Comer – Killing Eve
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ben Whishaw – A Very English Scandal
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Fiona Shaw – Killing Eve
En İyi Komedi: Sally4Ever
En İyi Tek Bölümlük Dram: Killed By My Debt
En İyi Uluslararası Dizi: Succession

Ali Vatansever’e 10. Bari Uluslararası Film Festivali’nden Ödül

Ali Vatansever, 10. Bari Uluslararası Film Festivali’nde son filmi “Saf” ile En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

2012 yılında vizyona giren “El Yazısı” filmiyle adını duyuran Ali Vatansever‘in dünya prömiyerini Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapan son filmi “Saf”, festival yolculuğunu sürdürüyor. Amerika prömiyerini yaptığı Palm Springs Uluslararası Film Festivali‘nde New Voices New Visions bölümünün Özel Mansiyon Ödülü’ne layık görülen film, İtalya’da düzenlenen 10. Bari Uluslararası Film Festivali‘nden de ödülle ayrıldı.

Geçtiğimiz ay düzenlenen 30. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Ali Vatansever, Bari’de de En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

Terminal Film, 2 Pilots Film ve 4 Proof Film’in yapımcılığını üstlendiği “Saf”; Fikirtepe’de bir gecekonduda yaşayan genç evli bir çiftin kentsel dönüşüm söylentilerinin mahallelerine düşmesiyle beraber dönüşen hayatlarını anlatıyor. Başrollerini Saadet Işıl Aksoy, Erol Afşin, Onur Buldu, Ümmü Putgül, Kida Ramadan ve Kutay Sandıkçı’nın üstlendiği film, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada kendini gösteren en güncel sorunlardan birine kamerasını çeviriyor.

Türkiye-Almanya-Romanya ortak yapımı olan “Saf”; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Film und Medienstiftung NRW ve Eurimages destekleriyle çekildi. Ayrıca film geçtiğimiz yıl Köprüde Buluşmalar’ın Work in Progress bölümüne seçilmişti.

TRT Ortak Yapımları Chicago Türk Film Günleri’nde

Türkiye Chicago Başkonsolosluğu ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Washington DC tarafından düzenlenen Chicago Türk Film Günleri başladı.

Chicago’nun ünlü sinema merkezlerinden Gene Siskel Film Center’da düzenlenen ve bir ay sürecek Chicago Türk Film Günleri, “Türk İşi Dondurma” filminin ABD prömiyeri ile açılış yaptı.

Türkiye’nin Chicago Başkonsolosluğu ve Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Washington DC tarafından düzenlenen Chicago Türk Film Günleri’nde “Türk İşi Dondurma”, “Babam ve Oğlum” ve “Çiçero” filmlerinin yanı sıra TRT ortak yapımı “Buğday” ve “Kalandar Soğuğu” yapıtları da sinemaseverlerle buluşacak.

Türkiye’nin Chicago Başkonsolosu Umut Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada tüm sinemaseverleri Chicago Türk Film Günlerine davet etti. Acar: “Bu akşamdan itibaren Chicago’daki sinemaseverler bir ay boyunca Türk sinemasının yeni ve en yeni örneklerini Gene Siskel Film Center’da izleme fırsatı bulacaklar. Chicago Türk Film Günleri’nin ana teması bu nedenle ‘Türkiye’den Yeni ve Daha da Yeni Hikayeler’ (New and Newer Tales From Turkey) şeklinde belirlendi,” dedi.

Chicago Türk Film Günleri kapsamında her hafta bir film iki gösterim ile izleyicilerle buluşacak.

TRT ortak yapımı “Buğday”, 12-14 Mayıs’ta, “Kalandar Soğuğu”, 18-23 Mayıs’ta etkinlik kapsamında gösterilecek. Etkinlik 25-28 Mayıs’ta “Babam ve Oğlum” ile devam edecek.

TRT ortak yapımı “Buğday”, 12-14 Mayıs’ta, “Kalandar Soğuğu”, 18-23 Mayıs’ta etkinlik kapsamında gösterilecek. Etkinlik 25-28 Mayıs’ta “Babam ve Oğlum” ile devam edecek.

72. Cannes Film Festivali’nin Kapanış Filmi Belli Oldu

Bu yıl 72’ncisi düzenlenen Cannes Film Festivali’nin kapanış filmi belli oldu.

14 – 25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 72. Cannes Film Festivali’nin seçkisi geçtiğimiz haftalarda açıklanmıştı. Festival seçkisinin açıklanmasının ardından birçok filmin festivale sonradan dahil olduğu bilgisi de sinemaseverlerle paylaşılmıştı. Quentin Tarantino imzalı “Once Upon a Time in Hollywood”, Abdellatif Kechiche’nin yönettiği “Mektoub My Love: Intermezzo” ve Gaspar Noe imzalı “Lux Æterna” filminin bulunduğu festivalin kapanış filmi olarak “The Specials”ın seçildiği duyuruldu.

2011 yapımı “Intouchables” ile tanınan Éric Toledano ve Olivier Nakache ikilisinin “The Specials” adlı yeni filmleri Cannes Film Festivali’nde görücüye çıkaracak. Vincent Cassel ve Reda Kateb’in başrollerini üstlendiği “The Specials”, günümüzün sorunlarına değinen toplumsal bir komedi. Filmin son dakika programına eklenmesinin ardından Cannes Film Festivali Direktörü Thierry Frémaux, “The Speacials”ın güçlü bir film olduğunu belirterek, filmin festivalde yer almasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Gerçek hayatta yaşanan olayları beyazperdeye taşıyan film; farklı dinlere inanmalarına rağmen 20 yıl önce otizmli çocuklara yardım etmek için bir araya gelen Stephane Benhamou ve Daoud Tatou’nun hikâyesini anlatıyor. “Intouchables”da olduğu bu filmde de halkın arasından gelen sağlık çalışanları ve gönüllüler hikâyenin merkezinde yer alıyor.

2. Sufi Sinema Günleri Başlıyor

Uluslararası 2. Sufi Sinema Günleri (SUFİSİN) bu yıl 2-5 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen, Hazreti Mevlana ve Ailesinin Konya’ya gelişlerinin 791. yıldönümü dolayısıyla, “Teşrif-i Konya Etkinlikleri” kapsamında gerçekleşecek Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce bu yıl ikincisi organize edilen “Uluslararası 2. Sufi Sinema Günleri” (SUFİSİN) başlıyor.

2 Mayıs Perşembe günü saat 14.00’de Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda gerçekleştirilecek açılış programında; protokol konuşmalarının ardından, Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitim Bölümü tarafından özel olarak hazırlanan film müzikleri (Soundtrack) konseri icra edilecek.

Festival Mecid Mecidi Filmi ile Açılış Yapacak

Festivalin açılış filmi olarak, dünyaca ünlü İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği İran sinemasının en güzel örneklerin biri olan 2005 yapımı Beed-e Majnoon (Söğüt Ağacı) filminin gösterimi yapılacak. Usta sinemacı aynı zamanda 4 Mayıs Cumartesi günü festival kapsamında Konyalı sinemaseverlerle söyleşi için buluşacak.

2-5 Mayıs 2019 tarihleri arasında ebru, seramik, resim sergileri, Sokakta Sanat gibi etkinliklerin de yer alacağı kutlamalar, ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen Sufisin Sufi Sinema Günleri 5 Mayıs Pazar günü ödül töreni ile sona erecek.

Sufi Sinema Günleri’nde Bu Yıl İlk Kez “Senaryo Destek Ödülü” Verilecek

Sûfisin Uzun Metraj Sinema Film Senaryo Yarışması’na katılan senaryolar jüri tarafından değerlendirilerek uygun görülen senariste 30.000 Türk Lirası Teşvik ödülü verilecektir.