EAVE TRT Bursu 2023 Başvuruları Başladı

EAVE TRT BURSU Nedir?

TRT’nin, dünyanın en önemli yapımcılar ağı EAVE (Avrupalı Görsel-İşitsel Girişimciler) ile 2020 yılında imza attığı işbirliği üçüncü yılında devam ediyor. Bu işbirliği ile Türkiye’den bir yapımcı EAVE TRT BURSU almaya hak kazanıyor. Seçilen yapımcı bir yıl sürecek 2023 EAVE Yapımcılar Workshopu’na katılıyor. Bir yılın sonunda EAVE mezunu oluyor.

Son başvuru tarihi: 12 Eylül 2022 (23:59’a kadar)

EAVE Mezunu olmak bir yapımcıya ne kazandırıyor?

EAVE mezunu olmak bir yapımcı için uluslararası film kuruluşlarının yöneticileriyle, farklı ülkelerden yapımcılarla, satış-dağıtım ajanslarının direktörleriyle ve film festivalleriyle ilişkilerin sürdürüldüğü bir network’e dahil olmak anlamına geliyor.

EAVE mezunları, dünya film endüstrisinin omurgalarından birini oluşturan benzersiz bir Avrupalı yapımcı ağına katılmış oluyorlar. Ayrıca EAVE katılımcıları ve üyeleri, Avrupa’nın önde gelen film festivalleri ve marketleriyle EAVE’nin yürütmekte olduğu ortaklıklardan da yararlanabiliyorlar.

EAVE Nedir?

EAVE (Avrupalı Görsel İşitsel Girişimciler / European Audiovisual Entrepreneurs) 2200’den fazla yapımcıdan oluşan eşsiz bir ağın oluşturduğu, Avrupa’nın önde gelen yapımcı eğitim programlarından biridir. EAVE, son yıllarda, Avrupa’da ve küresel pazarlarda başarıyla rekabet edebilmeleri için Avrupalı bağımsız yapımları sürekli güçlendirmek ve yapımcıların yaratıcı, yönetimsel ve finansal becerilerini pekiştirerek sürdürülebilirliğine ve rekabet gücüne katkıda bulunmak için eğitim çalışmalarını sürekli gözden geçiriyor, yeni workshop programları hazırlıyor.

Dünya çapında geniş bir network ile işbirliği yaparak Avrupa, Güney Amerika, Arap Dünyası, Asya, Afrika ve Rusya’daki yapımcılar için düzenlenen programlara katılıyor. 1988’de kurulan EAVE, profesyonel eğitim olanakları oluşturmayı ve dünyanın farklı bölgelerinden yapımcıları bir araya getirerek ortak yapım ilişkilerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

EAVE Yapımcılar Workshopu’nda Süreç Nasıl İşliyor?

Her yıl EAVE Yapımcılar Workshopu için 50 katılımcı seçiliyor ve bir yıl boyunca birer haftalık üç workshopa katılıyorlar.

EAVE Yapımcılar Workshopu’na seçilen katılımcıların yarısı kursa proje ile katılıyor; bir yıl boyunca gerçekleşen yoğun toplantılarda projelerini diğer yapımcılar ve uzmanlarla geliştiriyorlar. Diğer yarısı ise, EAVE’ye şirketlerini ve kariyerlerini geliştirmek amacıyla katılıyor. Projesi olan yapımcıların çoğu ilk iki toplantıya senaristleri ile katılıyor; senaryo danışmanları ile bire bir toplantılar gerçekleştiriyor.

İlk iki workshop’ta katılımcılar gruplar halinde deneyimli yapımcılarla, senaryo danışmanlarıyla, geliştirme-yapım finansmanı ve ortak yapımların legal süreçleri konularında uzman kişilerle, pazarlama, satış, sunum ve paketleme konularında deneyimli kişilerle birlikte çalışıyor. Üçüncü workshop’ta ise dünyanın en önemli sinema kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı 60-70 kişiden oluşan karar vericilerle toplantılar yapıyor; projelerini, şirketlerini ve kariyerlerini konuşuyorlar.

EAVE Yapımcılar Workshopu Tanıtım Filmi

EAVE TRT Bursu Hangi Masrafları Kapsıyor?

EAVE TRT Bursu için seçilen yapımcı bir yıl boyunca gerçekleşen EAVE toplantılarına ve workshoplarına ücretsiz katılma hakkı kazanıyor. Bu masraflar genel olarak şu başlıkları kapsıyor:

  • Başvuru ve kayıt ücreti
  • Yapımcılar Workshopu üyelik ücreti
  • Her workshop için konferans ücreti (Etkinliklere katılım, tam pansiyon konaklama)
  • Ulaşım masrafları (EAVE Yapımcılar Workshopu’nun gerçekleştirileceği şehre göre değişiyor)

2023 EAVE Yapımcılar Workshopu hangi tarihlerde, nerede gerçekleşecek?

Workshop 1 – Luxemburg, 3-10 Mart 2023

Workshop 2 – Alpbach, Avusturya, 11-18 Haziran 2023

Workshop 3 – Hollanda, Ekim 2023

EAVE Yapımcılar Workshopu ile ilgili daha fazla bilgi için lütfen tıklayın. 

EAVE TRT Bursu’na kimler başvurabilir?

EAVE TRT Bursu’na halihazırda film ve televizyon endüstrisinde çalışmakta olan, uluslararası ortak yapımlar konusunda bilgisini ve deneyimini artırmak isteyen bütün yapımcılar başvurabilir. Adaylar geliştirmekte oldukları bir kurmaca, belgesel ya da TV dizisi projesi ile başvurabildikleri gibi, projesiz de başvurabilirler.

Bütün toplantılar ve workshoplar İngilizce yapılacağı için EAVE TRT Bursu’na başvuran yapımcının ileri derecede İngilizce konuşabiliyor olması gerekiyor. Başvuru koşulları ve gerekli belgeler için detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Başvuru Süreci Nasıl İlerleyecek?

EAVE TRT Bursu’na başvurmak isteyen yapımcıların 26 Ağustos – 12 Eylül tarihleri arasında aşağıdaki linklerde yer alan Başvuru Formu’nu doldurmaları ve başvuru için gerekli bütün belgeleri 12punto@trt.net.tr adresine iletmeleri gerekiyor. Belgelerinde eksik olan başvurular kabul edilmeyecektir. Başvuran yapımcıların belgelerinin eksiksiz biçimde ulaştığını aşağıdaki telefon numarasından teyit etmeleri gerekmektedir.

Gelen başvurular arasından TRT tarafından 5 başvuru seçilecek. EAVE, seçilen adaylarla mülakatlar gerçekleştirecek ve Aralık 2022’de EAVE TRT BURSU kazanan yapımcıyı belirleyecek.

 

Başvuru belgeleri için tıklayınız.

Başvuru formu için tıklayınız.

 

Detaylı Bilgi ve Sorularınız İçin:

12punto@trt.net.tr

+90 (312) 463 24 61

Saraybosna Film Festivali’nden TRT’ye 3 Ödül

Bu yıl 28’incisi gerçekleştirilen Saraybosna Film Festivali’nde TRT ortak yapımı “Klondike” filminin yönetmeni Maryna Er Gorbach, en iyi yönetmen seçildi. TRT ortak yapımı “Günyüzü” projesi “Montenegro Film Center Ödülü”nü alırken TRT ortak yapımı “Tereddüt Çizgisi” projesi de “Post Republic Ödülü”nü kazandı. “Work in Progress” kategorisindeki “TRT Ödülü” ise “Blaga’s Lessons” filminin oldu.

Bu yıl 12-19 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen 28. Saraybosna Film Festivali’nde kazananlar açıklandı. Doğu Avrupa ve Balkanlar’ın en önemli film festivalinde, TRT ortak yapımı “Klondike” filminin yönetmeni Maryna Er Gorbach “Saraybosna’nın Kalbi En İyi Yönetmen Ödülü”nün sahibi oldu. Festivalin endüstri bölümü “Cinelink”te yarışan TRT ortak yapımları “Günyüzü” ve “Tereddüt Çizgisi” isimli projeler ödül kazanırken, “TRT Ödülü”nü Bulgar yönetmen Stephan Komandarev’in yönettiği “Blaga’s Lessons” filmi aldı.

TRT ortak yapımı “Klondike” filmine “Saraybosna’nın Kalbi En İyi Yönetmen Ödülü”  

Saraybosna Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yarışan TRT ortak yapımı “Klondike” filminin yönetmeni Maryna Er Gorbach, “Saraybosna’nın Kalbi En İyi Yönetmen Ödülü”nü kazandı. Maryna Er Gorbach’ın yönettiği, Mehmet Bahadır Er’in yapımcılığını üstlendiği “Klondike” filmi, 12 Punto 2020’de “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü”nü kazanmıştı. Dünya prömiyerini geçtiğimiz ocak ayında Sundance Film Festivali’nde yapan Türkiye – Ukrayna ortak yapımı “Klondike”, festivalde “En İyi Yönetmen Ödülü”nü kazanarak katıldığı birçok önemli festivalden de ödülle döndü.

TRT ortak yapımı “Tereddüt Çizgisi” projesi “Post Republic Ödülü”nü kazandı

Cinelink’in kurgu aşamasındaki projelerin yer aldığı “Work in Progress” bölümünde yarışan TRT ortak yapımı “Tereddüt Çizgisi”, “Post Republic Ödülü”nü kazandı. Selman Nacar’ın yönettiği, Burak Çevik ve Diloy Gülün’ün yapımcılığını üstlendiği film, 12 Punto 2021’de “TRT Ortak Yapım Ödülü” kazanmıştı.

TRT ortak yapımı “Günyüzü” projesi “Montenegro Film Center Ödülü”nü kazandı

Saraybosna Film Festivali’nin endüstri bölümü Cinelink’in geliştirme aşamasındaki projelerin yer aldığı “Ortak Yapım Marketi”nde yarışan TRT ortak yapımı “Günyüzü” projesi, “Montenegro Film Center Ödülü”nü kazandı. Banu Sıvacı’nın yönetmenliğini, Zeynep Koray’ın yapımcılığını üstlendiği film, 12 Punto 2021’de “TRT Ortak Yapım Ödülü” kazanmıştı.

“Cinelink Work in Progress TRT Ödülü” “Blaga’s Lessons” filminin oldu 

Cinelink’te kurgu aşamasındaki projelerin yarıştığı “Work in Progress” bölümünde en iyi filme verilen “TRT Ödülü”nü, “Blaga’s Lessons” filmi kazandı. Ödüllü Bulgar yönetmen Stephan Komandarev’in yönettiği filmin yapımcılığını ise Katya Trichkova üstleniyor.

TRT Sinema Saraybosna Film Festivali’nde Tanıtıldı

28. Saraybosna Film Festivali – Cinelink Endüstri Günleri Cinelink Talks kapsamında TRT Sinema Müdürü Faruk Güven TRT Sinema ve TRT 12 Punto sunumu gerçekleştirdi.

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, İngiliz Film Enstitüsü’nden Neil Peplow, İtalya Sinema Genel Müdürlüğü’nden Iole Maria Giannattasio’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde ortak yapımların film endüstrisinde sadece finansmanı değil aynı zamanda yaratıcılığı da nasıl etkilediği, ortak yapımlara yatırım yapan oyuncular küresel pazarda nasıl yeniden konumlandığı konuşuldu ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, İngiliz Film Enstitüsü ve İtalya Sinema Genel Müdürlüğü’nün başarı hikayelerinin sunuldu.

“Ortak Yapımlarda Yeni Güç Merkezleri İngiltere, Türkiye ve İtalya” adlı panelde Faruk Güven, TRT 12 Punto’da başvuru süreci, TRT Ortak Yapım Ödülü, TRT Ön Alım Ödülü, TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü ve TRT Kısa Film Yapım Ödülü hakkında açıklamalarda bulundu.

Her yıl ocak ayında başvuruları açılan TRT 12 Punto’da 3 TRT Ortak Yapım Ödülü, 3 TRT Ön Alım Ödülü, 6 TRT Proje Geliştirme Ödülü, TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülleri ve 12 TRT Kısa Film Yapım Ödülü veriliyor. Başvurular 12 Ocak – 12 Şubat tarihleri arasında kabul ediliyor. Ön jüri elemesinden geçen başvuruların ardından 12 uzun metrajlı film projesi finalist olarak seçilirken ödül kazanan 12 kısa film projesi açıklanıyor. Her yıl haziran/temmuz aylarında gerçekleştirilen 12 Punto Etkinlikleri kapsamında finalist proje ekipleri senaryo ve sunum danışmanlıkları alarak dünyanın ileri gelen sinemacıları ve film endüstrisi profesyonellerden oluşan ana jüri karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 12 Punto Etkinlikleri’nin son gününde ödüller ana jürinin verdiği kararla sahiplerini buluyor.

Türkiye’nin en büyük proje geliştirme ve ortak yapım platformu olan TRT 12 Punto, desteklediği ve ortak yapımcısı olduğu filmlerin henüz proje aşamasındayken dünyanın önemli film festivallerinin endüstri bölümlerinde yer alarak uluslararası ortaklar bulmalarını ve uluslararası film marketlerinde tanınmalarını destekleyerek film sektörüne önemli ölçüde başarılı yapım kazandırıyor.

TRT Ortak Yapımı Animasyon Filmi “Karagöz” 26 Ağustos’ta Vizyona Girecek

Karakter tasarımları ve sahne düzenlemeleriyle 4 yıl süren çalışmalar sonucu beyaz perdeye aktarılan TRT ortak yapımı “Karagöz” animasyon filmi, 26 Ağustos’ta vizyona girecek.

Filmde, Karagöz ve Hacivat dışında 80’e yakın karakter izleyiciyle buluşacak. Animasyonda Yetkin Dikinciler Karagöz’e, Altan Erkekli ise Hacivat’a ses verirken, Karagöz’ün eşini Nilgün Kasapbaşoğlu, Mestan’ı Mazlum Kiper, Tuzsuz Deli Bekir’i Selçuk Kıpçak, Cazu kızını Zeynep Önen, Cazu oğlunu ise Bora Sivri seslendiriyor.

Karagöz, bu coğrafyanın kültürünü, dilini, yaşanmışlığını barındıran bir yaklaşık 10 asırlık bir gelenek. Zarif ve nükteli bir dille bir tür toplumsal hassasiyeti de bizlere aksettiren bir hikaye. Projede geleneğin aslına sadık kalıp Karagöz Hacivat dokusuna zarar vermeden, bu kültürün daha geniş kitlelerce tanıtılacak.

Yüzyıllardır gölge sanatını kullanarak etki alanına dahil ettiği izleyiciyi, kah güldürüp kah düşündüren Karagöz ve Hacivat animasyon olarak seyircinin karşısına çıkıyor.

TRT Ortak Yapımı “Pota” 19 Ağustos’ta Sinemalarda

TRT ortak yapımı “Pota” 19 Ağustos’ta vizyona giriyor.

Dünya prömiyerini 51. Giffoni Film Festivali’nde yapan film, Antalya Film Festivali’nde “Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu Ödülü’nün yanı sıra İspanya, Çin ve Hindistan’da katıldığı festivallerden de ödüller kazandı.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Ahmet Toklu’nun üstlendiği, yapımcılığını Halil Kardaş’ın yaptığı TRT Ortak Yapımı “Pota”, yaşadıkları semte basket potası kuran yoksul çocukların mücadelesi özelinde sınıflar arasındaki farklılıkları anlatıyor.

Filmin oyuncu kadrosunda genç oyuncu Alp Akar’ın yanı sıra Bulut Güneş, Bahar Hacıbektaşoğlu ve Recep Özgür Dereli yer alıyor.

TRT Destekli “A Piece of Sky” İsviçre’nin Oscar Adayı Seçildi

TRT destekli “A Piece of Sky”, İsviçre’nin Oscar adayı olarak seçildi.

Dünya prömiyerini geçtiğimiz şubat ayında Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında yapan ve festivalden “Özel Mansiyon Ödülü” ile ayrılan TRT destekli “A Piece of Sky”, İsviçre’nin Oscar adayı olarak seçildi. Michael Koch’un yönettiği, Christof Neracher’in yapımcılığını üstlendiği İsviçre-Almanya ortak yapımı film, geçtiğimiz yıl 55’incisi düzenlenen ve dünyanın en prestijli film festivallerinden biri olan Karlovy Vary Film Festivali’nin endüstri bölümü Eastern Promises’ta kurgu aşamasındaki film projelerinin yarıştığı First Cut+ kategorisinde “TRT Ödülü” kazanmıştı.

Michael Koch’un ikinci uzun metraj filmi olan “A Piece of Sky”, Anna ve kocası Marco’nun İsviçre’nin ücra ve küçük bir köyündeki yaşamını ve Marco’nun beyin tümörü nedeniyle gittikçe hastalanması ile Anna’nın ölüme giden yolda sevgiyi ve aşkı daim kılmaya çalışmasını anlatıyor.

TRT Ortak Yapımı “Bir Umut” 44. Moskova Film Festivali’nde

TRT ortak yapımı “Bir Umut”, dünya prömiyerini dünyanın en önemli film festivallerinden 44. Moskova Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde gerçekleştirecek.

5. Boğaziçi Film Festivali – Bosphorus Film Lab’da “TRT Ortak Yapım Ödülü” kazanan “Bir Umut”un yönetmenliğini Ümit Köreken, yapımcılığını ise Nursen Çetin Köreken üstleniyor.

Başrollerinde Baran Şükrü Babacan, Eylem Yıldız ve Funda Eskioğlu‘nun yer aldığı film, Umut’un eşinin istenmeyen hamileliği ve görüşmediği annesinin gelişi ile oluşan sorunları konu alıyor.

44. Moskova Film Festivali 26 Ağustos – 2 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

TRT Ortak Yapımı “Balıklara Nasihat”a Locarno Uluslararası Film Festivali’nden 2 Ödül

Dünyanın en eski ve en büyük film festivallerinden 75. Locarno Film Festivali’nin ana yarışma seçkisinde yer alan TRT ortak yapımı “Balıklara Nasihat” (Sermon to the Fish) filmi,  “Yeşil Leopar WWF Özel Mansiyon” ve “Genç Jüri Ödülü”nü kazandı.

Yönetmenliğini Hilal Baydarov’un üstlendiği, ana yapımcılığını Meksikalı ödüllü yönetmen Carlos Reygadas’ın, ortak yapımcılığını ise Emrah Kılıç’ın üstlendiği yapım; 12 Punto 2022’de “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü” kazanmıştı. Yönetmen Hilal Baydarov’un önceki filmleri de dünya prömiyerlerini Venedik Film Festivali, IDFA, Saraybosna Film Festivali ve Visions du Reel gibi önemli festivallerde yaparak ödüller kazanmıştı.

Bu sene 75.’si gerçekleştirilen Locarno Film Festivali’nin ana yarışma seçkisinde yer alan Türkiye-Azerbaycan-Meksika-İsviçre ortak yapımı olan “Balıklara Nasihat”, festivalden “Yeşil Leopar WWF Özel Mansiyon” ve “Genç Jüri Ödülü” ile döndü.

Film, savaştan dönen Davud, köyündeki herkesin garip bir hastalıktan (salgın) öldüğünü görür. Hayatta kalan tek kişi kız kardeşidir, ancak o da hastalığa yakalanmasını, erkek ve kız kardeş arasındaki ilişki, neden yaşadıklarını ve neden yaşamaları gerektiğini sorgulamalarını konu alıyor.

75. Locarno Film Festivali İsviçre’nin Locarno şehrinde 3 – 13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi.

 

28. Saraybosna Film Festivali Başladı!

28. Saraybosna Film Festivali 12 Ağustos Cuma günü (dün) Saraybosna yer alan Ulusal Tiyatro’daki açılış töreniyle başladı.

Festival, bu yıl Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ödülü ile dönen TRT ortak yapımı “Triangle of Sadness” filmi ile açıldı.

“Triangle of Sadness” filminin yönetmeni Ruben Östlund, yapımcısı Philippe Bober, oyuncularından Zlatko Burić, TRT Genel Müdür Yardımcısı Ziyad Varol ve TRT Sinema Müdürü Faruk Güven film gösterimi öncesinde izleyicilerle bir araya geldi. Usta yönetmen Ruben Östlund’a Saraybosna’nın Onursal Kalbi Ödülü takdim edildi.

Östlund’un senaryosunu da yazdığı “Triangle of Sadness”, toplumsal rolleri ve sınıfları ortaya koyan bir hicivdir. Model bir çift olan Carl ve Yaya, Karayipler’de özel bir yat gezisine çıkmadan önce Milano Moda Haftası’nın heyecanını yaşarlar. Gemide hali vakti yerinde yolcular vardır ve geminin bakımı kusursuzdur. Kötü hava şartları, deniz tutmasına neden olur ve ardından gıda zehirlenmesi salgını ve gemi kazası ile durum daha da kötüleşir. Cennet, Batı medeniyetinin sonu için kabus gibi bir metafora dönüşür.

TRT ortak yapımı “Triangle of Sadness” filminde; Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Buric, Jean-Christophe Folly, Iris Berben gibi isimler rol alıyor.

Festivalin açılış töreninde senarist, yönetmen ve yapımcı Sergei Loznitsa, sinema sanatına yaptığı olağanüstü katkılardan dolayı Saraybosna’nın Onursal Kalbi ödülünü aldı. Seçtiği filmlerden oluşan bir retrospektif, 28. Saraybosna Film Festivali’nde Programa Saygı Programı kapsamında gösterilecek.

28. Saraybosna Film Festivali’nin açılış törenine liderlik etme onuru TRT ortak yapımı “Komşuluk Halleri” filminin başrolünde yer alan Boşnak oyuncu Helena Vuković’e verildi.

19 Ağustos’a kadar sürecek olan 28. Saraybosna Film Festivali, 54’ü dünya prömiyeri olmak üzere 19 programda 62 ülkeden 235 film gösterecek. 28. Saraybosna Film Festivali’nde toplam 51 film Saraybosna’nın Kalbi ödülleri için yarışacak.

TRT Sinema Cinelink Talks’ta

CineLink Endüstri Günleri’nin konferans bölümü olan CineLink Talks’ta bu sene TRT Sinema Müdürü Faruk Güven “Ortak Yapımlarda Yeni Güç Merkezleri İngiltere, Türkiye ve İtalya” adlı panele katılacak.

CineLink Talks bu sene, 21 panel ve 59 konuşmacıya ev sahipliği yapacak. 13-18 Ağustos tarihleri ​​arasında 3 lokasyonda izleyiciler, toplumsal cinsiyet eşitliğinden film ve dizi finansmanına kadar çeşitli konularda önde gelen endüstri uzmanlarını, karar vericileri ve yaratıcıları dinleme şansına sahip olacak.

Documentary Campus ile ortaklaşa düzenlenen beş panel, dağıtım zorluklarına, sosyal etkili filmler için yeni finansman stratejilerine, film endüstrisindeki orta oyunculara ve sahte haber çağında belgesel film yapımcılarının sorumluluğuna değinecek. Son olarak, House of Shorts işbirliğiyle gerçekleşen kısa filmlerle ilgili panellerde Vimeo ve WeTransfer gibi önde gelen teknoloji şirketlerinin temsilcileri ağırlanacak.

Önde gelen politika uzmanları, 2020 50/50 hareketlerinin sektöre dahil olma konusundaki sonuçlarını değerlendirecek. İzleyicilerimiz İngiltere, Türkiye ve İtalya ile ortak yapım olanakları hakkında daha fazla bilgi edinme şansına sahip olacak.

Türkiye’den TRT Sinema Müdürü Faruk Güven CineLink Talks’ta olacak. “Ortak Yapımlarda Yeni Güç Merkezleri İngiltere, Türkiye ve İtalya” adlı panel, 16 Ağustos Salı Günü saat 14:30’da Saraybosna’da yer alan Hotel Europe Atrium’da gerçekleştirilecek.

Ukraynalı film profesyonelleri ve yaratıcıları da savaş sırasında prodüksiyon konusundaki deneyimlerini ve bakış açılarını paylaşacaklar. Bu baskıda, UNHCR ile ortaklaşa çalışarak çağdaş sinemada kaçmak zorunda kalan insanların temsilleri üç vaka çalışması üzerinden görülecek.

Son olarak, Sırp film endüstrisinin örnek olay incelemesi yoluyla Güneydoğu bölgesine odaklanarak, sürdürülebilirliğinin önündeki ana zorlukları tartışılacak.